Kaman Deresi Havzasının (Pütürge/Malatya) erozyon duyarlılık değerlendirmesi
Assessment of erosion susceptibility of the watershed of Kaman (Pütürge/Malatya)
- Tez No: 696332
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHTEREM KÜÇÜKÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Erozyon, Kaman Deresi, CBS, RUSLE, Erosion, Kaman River, GIS, RUSL
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Erozyon, doğal toprak ekosisteminin bozulması başta olmak üzere ortaya çıkardığı problemler nedeniyle önemli doğal afetler arasında ele alınmaktadır. Dünya'nın birçok yerinde olduğu gibi ülkemizde de erozyon önemli bir toprak sorununu oluşturmaktadır. Bu sorunun çözümünde erozyonun duyarlılığını tespit etmek ve öncelikli belirlenen alanlara özgü tedbirler almak hızlı çözüm yollarından biridir. Bu çalışmanın amacı, ülkemizde su erozyonunun fazla yaşandığı Fırat Havzası içerisinde bulunan Kaman Deresi Havzasında RUSLE tekniği kullanarak erozyon duyarlılığını tespit etmektir. Yaklaşık 110 𝐤𝐦𝟐 alan kaplayan çalışma havzası, RUSLE (Revize Edilmiş Üniversal Toprak Kayıpları Eşitliği) yöntemi kullanılarak değerlendirilmiştir. Yağış aşındırma parametresi TRMM 3B43 verilerinden üretilerek GloREDa verileri ile karşılaştırılmıştır. Yüksek erozyon duyarlılığına sahip çalışma alanında TRMM 3B43 verileri ile daha tutarlı sonuçlar elde edilmiştir. GloREDa topografya ile ilişkili yüksek eğimli alanlarda %1,43 alanın şiddetli erozyon gösterdiğini belirtirken, TRMM 3B43'den elde edilen %0,79'luk düşük C faktörüne sahip alanlarda şiddetli erozyon olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Erosion is considered as one of the most important natural disasters due to the problems it causes, especially the deterioration of the natural soil ecosystem. Also erosion is an important soil problem in our country as in many parts of the world. For solving this problem, determining the sensitivity of erosion and taking measures specific to the priority areas is first step of the solutions. The aim of this study is to determine the erosion susceptibility using RUSLE (Revised Universal Soil Loss where water erosion is common in our country. The study basin, which covers an area of approximately 110 km^2, was evaluated using the RUSLE method. Precipitation erosion parameter was compared with TRMM 3B43 and GloREDa data. Average erosion values were calculated as 112 tons/ha/year with GloREDa precipitation erosion parameter and 68 tons/ha/year with TRMM 3B43 precipitation erosion parameter. Precipitation erosivity parameters obtained from meteorological satellite images will be useful in erosion models.