Çağdaş müfessir Nursî'nin ölüm algısının Kur'ânî referansları
Quranic references to the perception of death of the contemporary tafsirist Nursi
  1. Tez No: 696445
  2. Yazar: HACER ARPACIK TEMİZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL GÜLLÜCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Tefsir, Said Nursî, Ölüm, Quran, Tafsir, Said Nursi, Death
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu master tezi, bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Girişte, ölüme dair kavramsal tahliller yapılmış, genel bir çerçeve çizilmiştir. Ölüm mefhumu ve ölümle ilgili kavramlara değinilmiştir. Nitekim ölüm, yeryüzünde tarih kadar eski ve hayat kadar gerçek bir olgudur. Her bir canlı varlık, kendisine verilen ömür süresi neticesinde ölümle yüzleşmek ve hayata veda etmek durumundadır. Birinci bölümde; felsefede ve farklı dinlerde ölüm algısına değinilmiştir. Felsefe, ölümü en çok konu edinen alanların başında gelmekte ve bünyesinde birbirinden farklı görüşler barındırmaktadır. Ayrıca bütün dinler ölüm gerçeğini vurgulamış ve hayatı, ölüm hakikatini göz önünde bulundurarak yaşamanın gerekliliğine dikkat çekmiştir. İkinci bölümde Kur'ân'da ölüm kavramı ele alınmıştır. Son ilahî kitap olan Kur'ân-ı Kerîm, ölüm hususunda bilinmesi gerekenleri açıklamakta, insana düşen sorumluluğu beyan etmektedir. Üçüncü bölümde, ölüme farklı bir bakış açısı ile yaklaşan, çağdaş müfessirlerden Said Nursî'nin yaşamı, eserleri, hayat prensipleri, tefsir metodu ve ölüm algısına yer verilmiş; Nursî'nin ölüm algısının Kur'ânî arka planı araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This master thesis consists of an introduction and three chapters. In the introduction, the conceptual analyzes has been done about death and a general framework has been drawn. The notion of death and the concepts related to death are mentioned. Thus death is a phenemenon which is old as history and real as life. Every living being has to face death and say farewell as a result of the lifetime given to them. In the first chapter; The perception of death in philosophy and different religions has been discussed. Philosophy is the science which takes death as it's subject the most and holds different opinions. Also, all religions emphasized the truth of death and underlined that all humans should live their lifes by considering the truth of death. In the second chapter, the concept of death in the Qur'an is discussed. The last divine book: the Qur'an, explains what needs to be known about death and proclaims the responsibility of mankind. In the last chapter, Said Nursi's who was one of the interpreters aprroached the concept of death with a different perspective life, works, life principles, interpretation method and concept of death has been mentioned; The Qur'anic background of Nursi's perception of death has been researched.