Dijitalleşmenin kurumsal i̇tibara etkisi: Gümüşhane yerel basın örneği
The effect of digitalization on corporate reputation: The case of Gümüşhane local press
- Tez No: 696476
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSÜM ÇALIŞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Gümüşhane, Kurumsal İtibar, Medya, Yerel Basın, Digitalization, Gümüşhane, Institutional Reputation, Media, Local Press
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Modern kitle iletişim araçlarının öncüsü olan gazetenin, dijitalleşme ile en büyük mücadeleyi veren kitle iletişim aracı olduğunu söylemek mümkündür. Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler, gazeteler için fırsatları ve tehditleri beraberinde getirmiştir. Ulusal ve uluslararası basın kuruluşlarının reklam gelirleri, internet haber siteleri, elektronik versiyonlarıyla egemenlik alanlarını ve itibarlarını korumaya çalıştıkları bilinmektedir. Yerel basının imkânların kısıtlı oluşu, reklam gelirlerinin ulusal gazetelere göre daha az olması sebebiyle hem egemenlik alanlarını kaybetme hem de itibarlarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya oldukları bilinmektedir. Yapılan bu çalışmanın amacı, Gümüşhane yerel basınının dijitalleşme çerçevesinde karşılaştığı tehditler ve fırsatlar, kurumsal itibarı oluşturan unsurlar çerçevesinde incelenmesidir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak analiz yapılmıştır. Çalışma kapsamında Gümüşhane ilinde faaliyet gösteren 12 yerel basın mensubu ile görüşülmüştür. Çalışmanın birinci ve ikinci bölümünde; kurumsal itibarın kavramsal çerçevesi ve kurumsal itibar yönetimi, dijitalleşme, yeni medya kavramı, internet gazeteciliği, sosyal medya, Türkiye'de yerel ve ulusal basın tarihi;“Gümüşhane”ilinde yerel basın tarihine yer verilerek, dijitalleşme ve basın ilişkisinin kurumsal itibar yönetim süreçlerindeki rolü araştırılmıştır. Daha önce dijitalleşmenin kurumsal itibarı üzerindeki rolünü Gümüşhane yerel basın örneği üzerinden ele alıp inceleyen herhangi bir çalışmaya ulaşılamamasından dolayı çalışmanın bu alanda literatüre katkı sağlaması bakımından önemli olduğu düşünülmektedir. Çalışmanın son bölümünde ise yerel basın mensuplarıyla gerçekleştirilen görüşmelere yer verilmiş ve bu görüşmeler kurumsal itibarı oluşturan unsurlar olan; finansal performans, duygusal cazibe, ürün ve hizmetler, çalışma ortamı, vizyon ve liderlik ve sosyal sorumluluk kavramları çerçevesinde analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda ise Gümüşhane yerel basınının dijitalleşme altyapısını tam anlamıyla oluşturamaması ve bu alanda etkin olarak faaliyet gösterememesi, maddi kaynakların yetersizliğinden kaynaklandığı görülmüştür. Ayrıca dijitalleşmenin yerel basının itibarına olumlu veya olumsuz olarak etki etmesinin haberin doğruluğu ve güvenirliliği ile ilgili olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is possible to say that the newspaper, which is the pioneer of modern mass media, is the mass media that fights digitalization the most. Advances in information and communication technologies have brought opportunities and threats for newspapers. It is known that national and international media organizations try to protect their areas of sovereignty and reputation with advertising revenues, internet news sites, electronic versions. It is known that the local press is in danger of losing both their sovereignty and their reputation due to the limited opportunities and the lower advertising revenues compared to the national newspapers. The aim of this study is to examine the threats and opportunities faced by the Local Press of Gümüşhane within the framework of digitalization within the framework of the elements that constitute the institutional reputation. In our research, qualitative research methods were analyzed using semi-structured interview technique.12 local press members operating in Gümüşhane province were interviewed. In the first and second parts of the study; conceptual framework of corporate reputation and corporate reputation management, digitalization, new media concept, internet journalism, social media, History of local and national press in Turkey; The role of digitalization and press relations in corporate reputation management processes was investigated by giving place to the history of the local press in the province of“Gümüshane”. It is important on the corporate reputation of further digitalization as no application has been made in this regard due to the locality of Gümüşhane. In the last part of the study, interviews with local media members were included and these interviews were analyzed within the framework of financial performance, emotional attraction, products and services, working environment, vision and leadership and social responsibility concepts. As a result of the analyses, ıt has been observed that the inability of the local press of Gümüşhane to fully establish the digitalization infrastructure and to operate effectively in this field is due to a lack of financial resources. In addition, it has been concluded that the positive or negative impact of digitalization on the reputation of the local press is related to the accuracy and reliability of the news.