Annelik deneyiminin kendilik kavramı üzerinden çağdaş sanata yansımaları
Reflections of motherning experience on contemporary art through the concept of the self
- Tez No: 696477
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEVENT ÇORUH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Çağdaş Sanat, İmge, Kendilik Kavramı, Anne, Cinsiyet Rolleri, Kimlik, Contemporary Art, Image, Self Concept, Motherhood, Gender Roles, Identity
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Geçmişten günümüze kadar olan süreçte sanat yapıtlarında annelik deneyiminin kendilik kavramın açısından incelenmesi üzerine yapılan bu araştırmada, toplumsal ve sanatsal değişimlerin etkileri ile beraber sanat çalışmalarında kadının sosyolojik değişimleri dikkate alınarak sanatçılar ve yapıtlarındaki yansımaları incelenmiştir. Dolayısıyla bu araştırmada sanat alanında da bireysel olarak farklı arayışlar içerisine giren sanatçılar yaşadıkları dönem ile bağlantılı olarak yaptıkları çalışmalar üzerinden araştırılmıştır. Gelişmiş toplumlardaki kadın modern sanat bağlamında önemli bir yere sahiptir ve bunun sanatsal ve toplumsal çerçeveden incelenmesi gerekmektedir. Bu sebeple araştırılan kaynaklar ve veriler, çağdaş sanat sürecinde sanatçıların anne imgesi üzerindeki çalışmaları bulundukları dönemin toplumsal, kültürel ve sanatsal çerçevesi ışığında incelenmeye çalışılmıştır. Çağdaş sanatta anne imgesini kendilik kavramı üzerinden tematik unsur olarak çalışmalarında konu edinen sanatçıların yapıtları bu çalışmada bir araya getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, which was carried out on the examination of the experience of motherhood in works of art from the point of view of self-concept, from the past to the present, the effects of social and artistic changes, as well as the sociological changes of women in art studies, were examined by artists and their reflections in their works. Therefore, in this research, the artists, who are in different pursuits individually in the field of art, have been researched through the works they have done in connection with the period in which they live. Women in developed societies have an important place in the context of modern art and this needs to be examined from an artistic and social perspective. For this reason, the researched sources and data were tried to be examined in the light of the social, cultural and artistic framework of the period in which the artists' works on the mother image in the contemporary art process. In this study, the works of the artists who focus on the mother image as a thematic element in contemporary art through the concept of self are brought together in this study.