Geleneksel yöntem kullanma nedenleri ve hemşirenin aile planlaması hizmetlerinde etkinliği
The Cause of the usage of the traditional family planning methods, and effectiveness of nurse on service of family planning
- Tez No: 69654
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜLŞEN VURAL TAKAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel aile planlaması yöntemleri, eğitim, hemşirelik 111, Traditional family planning methods, education, nursing. IV
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET Araştırma, 15-49 yaş evli ve geleneksel aile planlaması yöntemi kullanan kadınların geleneksel yöntem kullanma nedenlerini ve hemşirenin aile planlaması hizmetlerinde etkinliğini saptamak amacıyla tanımlayıcı ve uygulamalı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini basit rastgele örnekleme yöntemiyle seçilen Yenikent ve Şirintepe semtlerinde geleneksel aile planlaması yöntemi kullanan, gönüllü 218 kadın oluşturmaktadır. Veriler, araştırmacı tarafından konu ile ilgili yayınlar incelenerek ve uzman görüşü alınarak geliştirilen veri toplama formu kullanılarak toplanmışlar. Örneklem kapsamına alman kadınların eğitimi, 7-15 gün ara ile toplam 4 kez evlerinde ziyaret edilerek tamamlanmıştır. Kadınların son eğitimlerinden bir ay soma yöntem kullanımıyla ilgili olarak davranış değişikliği (etkili yönteme geçme) değerlendirilmiştir. Verilerin bilgisayara girilmesi ve analizi SPSS programında yapılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik sayılar ve ki kare testi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, kadınların geleneksel aile planlaması yöntemi kullanma nedenleri olarak ilk sırada etkin yöntemlere güvenmeme, ikinci sırada kullandığı yöntemden memnun olma ve üçüncü sırada da eşinin başka yöntem kullanmasını istememesi yer almaktadır. Araştırmada verilen eğitimden soma etkin yönteme başlama oram %48.5 olduğu ve Merkezde oturanların eğitimden daha çok etkilendikleri belirlenmiştir. Ayrıca, etkin yöntem kullanmaya başlamada kadının ve eşinin eğitim durumunun, isteyerek düşük yapmanın etkili olduğu saptanmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda uygun önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This research has been made practically and definitely to determine both the cause of the usage of women, who are between 15-49, married and also use the traditional family planing methods, and effectiveness of nurse on service of family planing. The samples of this research include 218 volunteer women using traditional family planing methods who has been chosen randomly from Şirintepe and Yenikent area. The data were obtained by researcher using the from of data which was had by seeking different publications related with the subject and by getting the opinions of experts. The treatment of samples was done totally 4 times (7-15 distance between the days) by visiting them at home. In the period including one month after their last treatment, the changer on behavier related with the usage of family planing methods was evaluated. Analyse of data was done with SPSS program. Ki sguare and percentage numbers were used on the evaluation of data. According to the result obtained from research, reasion of using traditional family planing methods include first, not trusting the effective methods secondly, pleased at the method that they use and last the force of their husband an women about not to use another method. After the treatment given during the research, starting to effective method was found as %48.5 and the benefit on the treatment of women settle on the centre were much determined. Besides the education level of both wife and husband, induced abortion become effected on starting the effective method. On the way results, the appropriate suggestions were proposal.