Nöroşirürji Kliniği'nde yatan hastalarda kafa içi basıncı artışının önlenmesine yönelik hemşirelik bakımının ve hemşirelerin bu konudaki bilgilerinin saptanması
Determination of nursing care in preventing the increase of intracranial pressure of neurosurgical patients and the level of knowledge of the nurses about this subject
  1. Tez No: 69655
  2. Yazar: DİLEK ÇİLİNGİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURHAN BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kafa içi basıncı, hemşirelik bakımı. 111
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Araştırma, nöroşirurji hastalarında kafa içi basıncı artışının önlenmesine yönelik hemşirelik bakımının ve hemşirelerin bu konudaki bilgilerinin saptanması amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Nöroşirurji ve Cerrahi Yoğun Bakım Kliniği 'nde medulla spinalis ve periferal sinir yaralanması dışındaki merkezi sinir sistemi hastalıkları nedeniyle yatan 70 hasta ve Nöroşirurji, Cerrahi Yoğun Bakım ve Nöroloji Kliniği 'nde hizmet veren 20 hemşire oluşturmuştur. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından oluşturulan gözlem formu ve soru kağıdından yararlanılarak gözlem ve görüşme teknikleri ile elde edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik sayılar ve aritmetik ortalama kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, hastalarda kafa içi basıncının önlenmesine yönelik yapılması gereken hemşirelik girişimlerinin bir çoğunun istenen düzeyde olmadığı belirlenmiştir. Hemşirelerin, kafa içi basıncı artışının önlenmesi ve erken belirlenmesine yönelik bilgilerinin yeterli düzeyde olmadığı ve örnekleme alman hemşirelerden yalnızca birinin kafa içi basıncı artışı konusunda eğitim aldığı saptanmıştır. Yukarıda verilen sonuçlar doğrultusunda hemşirelere kafa içi basıncı artışının önlenmesine yönelik hizmet-içi eğitim verilmesi; uygulamaya yönelik standardizasyon çalışmalarının yapılması; uygulamadaki eksikliklerin nedenlerinin araştırılması, KİBA gelişebilecek hastalarda; uygun bakım verilmemesine bağlı gelişen komplikasyonların belirlenmesini sağlayacak bir araştırmanın planlanması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT With. this descriptive research, determination of nursing care in preventing the increase of intracranial pressure of neurosurgical patients and the level of knowledge of the nurses about this subject were airrled. 70 patients who have been treated in Neurosurgery and Surgical Intensive Care Clinics of Karadeniz Technical University of Farabi Hospital with central nervous system disease causes other then the injury of medulla spinalis and peripheral neurons and 20 nurses working in the Clinics of Neurosurgery, Surgical Intensive Care and Neurology were investigated as our sample., - The data were obtained by observing the patients and getting answers from the nurses by discussion and filling the observatio n forms and evaluated by using percentages and arithmetic means. According to the results of the study, it was seen that the nursing activities for prevention of intracranial pressure increase was not sufficient. The level of knowledge about the pressure and earlier determinaton of intracranial pressure increase were insufficient. Only one of the nurses had been educated about this subject. The following suggestions had been made as the result of the above mentioned finding; in-service training should be given the nurses about the prevention of the intracranial pressure increase; the standardization of the nursing care should be made; the causes of the insufficient applications should be searched; and a research should be planned for determination of the complications developed as the result of inadequate care. Key words : Intracranial pressure, nursing care. IV