Transition between facts and fiction: Magical realism in Saadawi's Frankenstein in Baghdad, Morrison's Beloved and Carter's Nights at the Circus
Gerçeklerden kurguya geçiş: Saadawi'nin Frankenstein Bağdat'ta, Morrison'un sevilen ve Carter'in Sirk Geceleri eserlerinde büyülü gerçekçilik
- Tez No: 696616
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞULE OKUROĞLU ÖZÜN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Büyü, Gerçekçilik, Postmodernizm, Fantastik, Bağdat'ta Frankenstein, Sevgili, Sirkte Geceler, Magic, Realism, Postmodernism, Fantasy, Frankenstein in Baghdad, Beloved, Nights at the Circus
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Büyülü gerçekçilik, 'gerçek' ile 'büyülü' olanı birleştirerek hibrit bir gerçeklik yaratan kapsamlı bir edebi tarzı ifade eden ve gelişmekte olan bir edebi terimdir. Adının paradoksal doğasını yansıtan büyülü gerçekçilik, tanımlanması ve edebi eserlere uygulanması güç bir terimdir. Kimi yazar ve eleştirmenler metinleri büyülü gerçekçilik akımının bir parçası olarak sınıflandırırken çoğunlukla 20.yüzyılın ikinci yarısında eserlerini vermiş marjinalleştirilmiş yazarları -bilhassa da Latin Amerikalı ve sömürge sonrası dönem yazarlarını- ele alırlarken, kimi yazar ve eleştirmenler ise büyülü gerçekçilik akımını yayıncıların kullandığı basit bir pazarlama stratejisi olarak değerlendirmektedirler. Terimin çelişkili tanımlarının yanı sıra, bu yöndeki eleştiriler de bu akımına ilişkin teknikleri ihtiva eden eserlerin büyülü gerçekçi eserler olarak sınıflandırılmasını zorlaştırmaktadır. Bu tezin amacı; Ahmed Saadawi'nin Frankenstein in Baghdad, Toni Morrison'un Beloved ve Angela Carter'ın Nights at the Circus adlı eserleri üzerinden büyülü gerçekçilik akımını incelemek ve bu romanların belli bir kültür, ırk ve cinsiyetin bakış açısı üzerine kurgulanmış üst anlatıları sorgulayarak kalıplaşmış ikili değerler sistemine nasıl meydan okuduğunu irdelemektir. Bu çalışma; Arap, Amerikan ve İngiliz kökenli bu yazarların okurlarına sundukları dünyalarda, gerçek ve inandırıcı gündelik hayattan mekânlarda her şeyin büyülü bir şekilde bütünleşerek, rasyonel düşüncelerimizin ürünü olan aşinalık duygumuzca perdelenen bilincimizi nasıl sarstığını irdelemeyi hedeflemektedir. Bu tez, adı geçen romanları postmodern bir akım olan ve inandırıcı gerçeklikle büyülü durum ve varlıkları buluşturan büyülü gerçekçiliğin temsilcileri olarak incelemektedir.
Özet (Çeviri)
Magical realism is an evolving literary term indicating a comprehensive style of writing which creates a hybrid reality by blending the“real”with the“magical”. Reflecting the paradoxical nature of its title, magical realism is somehow a difficult term to define and to apply to works of art. Some writers and critics argue that classifying texts as magical realism draws mainly on works by marginalized authors from the latter part of the twentieth-century, particularly Latin American and postcolonial writers, while others consider magical realism to be nothing more than a selling marker used by publishers. These criticisms, along with conflicting definitions of the term, have made classifying contemporary works that employ techniques of magical realism a challenge. The aim of this dissertation is to explore magical realism in Ahmed Saadawi's Frankenstein in Baghdad, Toni Morrison's Beloved and Angela Carter's Nights at the Circus and analyse how these novels challenge the set binaries by questioning the cultural, racial and gendered metanarratives. This study is an attempt to discuss how these Arabic, American and British novelists presented to their readers a world where all things meet and blend magically amid the real, credible, and convincing daily life settings to shake our conscious understanding veiled by the familiarity produced by our rational thinking. Thus, this dissertation seeks to discuss these novels as exemplary works that explore postmodern trend of magical-realism putting together the credible reality mixed with magical situations and creatures.