Kronik mekanik bel ağrılı hastalarda kayropraktik manipülasyonun cinsiyete göre karşılaştırılması
Comparison of chiropractic mani̇pulation by gender inpatients with chronic mechanical low back pain
- Tez No: 696615
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN KEREM ALPTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Mekanik Bel Ağrısı, Kronik, Kayropraktik, Manipülasyon, Cinsiyet, MechanicalLowBackPain, Chronic, Chiropractic, Manipulation, Gender
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kayropraktik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Çalışmanın amacı,kronik mekanik bel ağrılı hastalarda kayropraktik manipülasyonun cinsiyete göre karşılaştırılmasıdır. Kronik mekanik bel ağrısı tanısı konmuş, 18-50 yaşları arasındaki (Kadın Grubu40.74±7.35, Erkek Grubu 35,81±9,86)62 gönüllü çalışmaya dahil edilmiştir. Tedaviye alınan hastalar cinsiyetlerine göre Kadın (n:31) ve Erkek (n:31) grubu olarak ikiye ayrılmıştır. Tedaviden önce, tedavi bitiminde, tedavi bitiminden 1 ay sonra toplamda 3 kez, Vizüel Analog Skala (VAS), Oswerty Bel Ağrısı Engellilik Anketi (OBEAEA), Dünya Sağlı Örgütü Yaşam Kalitesi Değerlendirme Kısa Formu (WHOQOL-Bref), Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ), Mc-Gill Ağrı Anketi, Tedavi Memnuniyet Ölçeği (TMÖ), Kalça ve Belin Gonyometrik ölçümü ile değerlendirilmiştir. Her iki gruba yapılan uygulamalar aynı olmakla birlikte 2 gruptaki hastalara haftada 2 kez, 4 hafta boyunca toplamda 8 seans kayropraktik manipülasyon uygulanmıştır.Antropometrik ölçüm değerleri açısından gruplar arasında farklılıklara rastlanılmıştır (p0.05). Sonuç olarak kronik mekanik bel ağrılı hastalarda kayropraktik manipülasyon yönteminintedavi edici etkisi cinsiyete bağlı değildir.
Özet (Çeviri)
Theaim of thestudy is tocomparechiropracticmanipulationbygender in patientswithchronicmechanicallowbackpain.Sixty-twovolunteersbetweentheages of 18-50 (FemaleGroup 40.74 ± 7.35, Male Group 35.81 ± 9.86) whowerediagnosedwithchronicmechanicallowbackpainwereincluded in thestudy.Thepatientswhoreceivedtreatmentweredividedintotwogroupsaccordingtotheirgender as Female (n: 31) and Male (n: 31) groups.Beforethetreatment, at theend of thetreatment, 1 monthaftertheend of thetreatment, 3 times in total, Visual AnalogueScale (VAS), OswertyLowBackPainDisabilityQuestionnaire (OLBPDQ), World HealthOrganizationQuality of Life AssessmentShort Form (WHOQOL-Bref), Pittsburgh SleepQuality Index (PSQI), Mc-GillPainQuestionnaire, TreatmentSatisfactionScale (TSS), Goniometricmeasurement of HipandWaist.Althoughtheapplications in bothgroupswerethesame, 2 times a weekforthepatients in the 2 groups, a total of 8 sessions of chiropracticmanipulationwereappliedfor 4 weeks. Differenceswerefoundbetweenthegroups in terms of anthropometricmeasurementvalues (p 0.05). Inconclusion, thetherapeuticeffect of chiropracticmanipulationmethod in patientswithchronicmechanicallowbackpain is not dependent on gender.