Örgütsel sinerji ve iş değerleri ilişkisi: üniversite çalışanlarına yönelik bir araştırma
The relationship between organizational synergy and business values: A Research on university employees
  1. Tez No: 696693
  2. Yazar: NURUZAT ABDRAIM KYZY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GUZEL SADYKOVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Sinerji, İş Değerleri, Elektronik İşbirliği, Mersin Üniversitesi, Organizational Synergy, Business Values, Electronical Cooperation, Mersin University
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmanın amacı, örgütsel sinerji ve iş değerlerinin ilişkisini araştırmaktır. Veri toplama yöntemi olarak anket kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Mersin Üniversitesi'nde görev yapan 500 akademik ve idari personel oluşturmuştur. Örgütsel sinerji, bir örgütte farklı birimlerde görev yapan personelin görevlerini kendilerine özgü bir şekilde yapmalarını sağlayarak örgütün performansını arttırmak için uyumlu şekilde birlikte hareket etmeleridir. Örgütsel sinerjinin alt boyutları, Etkileşim ve Takdir etme, Bütünleşme, Strateji, Güncelleşme ve Güçlenmedir. İş değerleri, insanın doğumundan itibaren içinde bulunduğu ve yetiştiği toplumda geçirmiş olduğu sosyalleşme süreci sonucunda edinmiş olduğu değerlerdir. İş değerleri Bilişsel Değerler, Sosyal Değerler ve Araçsal Değerler olmak üzere üç boyutta irdelenmiştir. Örgütsel sinerji ile iş değerleri arasındaki ilişkiyi tespit etmeye yönelik olarak yapılan korelasyon analizine göre, örgütsel sinerji boyutları ile iş değerleri boyutları arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki saptanmıştır. İş değerlerinin örgütsel sinerji üzerindeki etkisini belirleme amaçlı yapılan regresyon analizi bulguları, genel anlamda iş değerleri boyutlarının örgütsel sinerji boyutları üzerinde pozitif ve anlamlı etkileri olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between organizational synergy and work value in the educational institution where administrative and academic staff of Mersin University work. With the using questionnaire method, relationship between sub-dimensions of organizational synergy and sub-dimensions of work values were tested by performing regression and correlation analyzing. The study group of investigation consisted who 500 staff working at Mersin University. It was determined that organizational synergy sub-dimensions consisted of 4 factors as Interaction and Appreciation, Integration, Strategy and Update and Empowerment, and business value sub-dimensions consisted of 3 factors as Cognitive Values, Social Values and Instrumental Values. Organizational synergy is the coherence of staff working in different units in an organization to improve the performance of the organization by enabling them to perform their tasks in a unique way. Business values are the values that people have gained from the birth of the socialization process in the society in which they live and grow. According to the correlation analysis to determine the relationship between organizational synergy and business values, a significant and positive relationship was found between organizational synergy dimensions and business value dimensions. The results of the regression analysis to determine the effect of business values on organizational synergy revealed that overall business value dimensions had positive and significant effects on organizational synergy dimensions.