Spatial data services via mobile phone: Case study-seismicity data service
Cep telefonu ile mekansal veri hizmetleri: Örnek çalışması-sismisite veri servisi
- Tez No: 696728
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞENOL HAKAN KUTOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Jeodezi ve Fotogrametri, Mühendislik Bilimleri, Geography, Geodesy and Photogrammetry, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Mekansal veri, GeoJSON, Sismisite, Android, Firebase, akıllı telefon, Spatial data, GeoJSON, Seismicity, Android, Firebase, Smart phone
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geomatik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada android akıllı telefonu kullanarak mekansal veri hizmetleri incelenmiştir. Bu kapsamda sismisite verileri örnek çalışması olarak kullanılmıştır. Bu araştırmada, android uygulaması geliştirerek sismisite (GeoJSON formatı) verileri Google harita platformunda yapılmaktadır. Firebase Bulut veritabanı, kullanıcılar için çevrimiçi veri hizmetleri sağlayan android studio geliştirme uygulamasıyla birlikte oluşturuldu. Android uygulaması için önerilen çözüm, noktaların enlem ve boylamı gibi benzersiz coğrafi özelliklerin sunulmasını içerir. Bu uygulama, sismisite verilerinin altında bulunan tüm yerleri göstermek ve yerlerle ilgili gerekli tüm bilgileri sağlamak için çok yararlıdır. Android uygulaması JAVA platformunu kullanılarak oluşturulmuştur. Ayrıca, Kullanıcı uygulama haritasında mevcut konumdan seçilen konuma kilo metre (KM) cinsinden mesafe alma özelliklere sahiptir. Boylam, enlem, büyüklük, geçerli tarih ve saati içeren konumla ilgili gerekli bilgilere sahıptır dünya genelinde sismisiteyi etkileyen yerleri göstermektedir. Bu çalışmanın amacı, firebase server'dan verileri alıp daha iyi ve optimize çözüm için kullanıcılara sunmaktır ve yanı sıra çeşitli kullanıcılar ve kuruluşlar için sismısıteden etkilenen alanları bulmalarına yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
This case study addresses the problem of spatial data service for users by utilizing Android smartphone. In this research, as a case study we target the seismicity (GeoJSON) data for experiment by developing an android application to service the spatial data on the google map platform. Firebase cloud database is utilized with the android studio development application that provides the online data service for consumers. Proposed solution for Android application includes presenting the unique geographical features like, to show the selected location's latitude and longitude with the other collection of features exist in the JSON file data format. Besides, the user can get the distance in kilo meters (KM) from current location to chosen location on the application that makes it more significant. On the other hand, various types of information including the name of the location, current date and time, magnitude, alert, type etc. of selected location are displayed on the output of developed smartphone application. In addition, it is a location-based service application which takes the data from server and shows to the users with more efficient way. Finally, this implemented application is very useful for the consumers to service the spatial data by using smartphone and as well as for the various users and organizations to interpret the seismicity data for clearer insights.