Assessing the populist rule in Hungary and 2008 economic crisis
Macaristan'daki halkçı yönetim ve 2008 ekonomik krizi üzerine bir değerlendirme
- Tez No: 696768
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA NİLÜFER KARACASULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Popülizm, 2008 Küresel Ekonomik Krizi, Macaristan, Fidesz, Viktor Orban, Populism, 2008 Global Economic Crisis, Hungary, Fidesz, Viktor Orban
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Uluslararası İlişkiler literatüründeki popülizm araştırmaları, popülizmin küresel ölçekte yayılması ve ekonomik krizlerle birlikte daha belirgin hale gelmesi nedeniyle son dönemde artış göstermiştir. 19. yüzyılda ABD ve Rusya'daki bazı siyasi hareketleri tanımlamak için kullanılan“popülizm”terimi, 1950'lerden sonra özellikle mevcut elitlere karşı gelişen hareketleri açıklamak amacıyla kullanılmıştır. Yakın dönemdeki araştırmaların odaklandığı önemli bir nokta; Latin Amerika, Doğu ve Orta Avrupa, Batı Avrupa ve ABD gibi farklı bölgelerde popülizmin yükselişine neden olan faktörleri belirlemektir. Bu anlamda literatürde iki temel faktör üzerinde durulmaktadır: Sosyo-ekonomik popülizme yol açan ekonomik güvensizlik ve kültürel popülizme yol açan kültürel tepkiler. Bu tez, ekonomik güvensizlik ortamı oluşturan 2008 Küresel Ekonomik Krizi temelinde popülizmin yükselişini değerlendirmektedir. Bu değerlendirme için seçilen ana örnek ise; 1990 sonrası süreçte kapsamlı bir ekonomik dönüşüm yaşayan ve 2008 Küresel Ekonomik Krizinden yıkıcı bir şekilde etkilenen Macaristan'dır. Bu tezde, 2008 Küresel Ekonomik Krizinin Macaristan özelinde üretim, yatırım, işsizlik, borçlanma gibi farklı alanlarda yarattığı sonuçlar, Macaristan'da aynı süreçte meydana gelen siyasi gelişmelerle paralel bir şekilde analiz edilmiştir. 2010 yılında Macaristan'da Viktor Orban başa geçmiş ve onun karizmatik liderliği popülizmin yükselişini kolaylaştırmıştır. Aslına bakılırsa bu analiz, Viktor Orban liderliğindeki Macar Yurttaş Birliği (Fidesz) partisinin açıkça popülist politikalar uygulayarak iktidara yükseldiğini göstermektedir. 2008 Küresel Ekonomik Krizi sonrasında Macaristan'da oluşan ekonomik güvensizlik atmosferinin, işsizlik, göç, dış politika ve sosyal politikalar gibi alanlarda popülist yöntemin etkin bir şekilde kullanılması için elverişli bir ortam yarattığı tespit edilmiştir. Zaman içinde temel dinamiklerinde bazı değişiklikler yaşanmış olmasına rağmen, Orban liderliğindeki Fidesz iktidarının popülist politika anlayışı günümüze kadar devam etmiştir. Macaristan'da yapılacak bir sonraki genel seçimin hem Fidesz'in geleceği hem de Uluslararası İlişkiler literatüründeki popülizm araştırmaları açısından belirleyici olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Populism research in the International Relations literature has increased in the last decade particularly because populism is spreading globally and became more apparent with the global economic crises. The term“populism”which was used to describe specific political movements in the US and Russia in the 19th century, started to be used to explain movements against existing elites after the 1950s. An important point that the recent studies focus on is to determine the factors causing the rise of populism in different regions such as in Latin America, Eastern and Central Europe, Western Europe and the US. In this sense, two main factors are emphasized in the literature, namely economic insecurity which leads to socio-economic populism and cultural backlash which leads to cultural populism. This thesis evaluates the rise of populism on the basis of the 2008 Global Economic Crisis, which created an atmosphere for economic insecurity. The main case chosen for this evaluation is Hungary, which has already experienced a comprehensive economic transformation in the post-1990 period and was also devastatingly affected by the 2008 Global Economic Crisis. In this thesis, the implications of the 2008 Global Economic Crisis for Hungary in different areas such as production, investment, unemployment and indebtedness are analyzed in parallel with the developments in the Hungarian politics in the same period. In 2010, Victor Orban took power in Hungary and his charismatic leadership facilitated the rise of populism. In fact, this analysis, demonstrates that the Hungarian Civic Alliance (Fidesz) party led by Viktor Orban rose to power by applying clearly populist policies. It is found out that the atmosphere of economic insecurity in Hungary after the 2008 Global Economic Crisis created a favorable space for the effective use of the populist method in areas such as unemployment, immigration, foreign policy and social policies. Although there have been some changes in its main dynamics over time, the populist policy understanding of the Fidesz government led by Orban has continued until today. It is believed that the next general elections in Hungary will be decisive in terms of both future of Fidesz and populism research in the International Relations literature.