Damla sulama alt boru ünitelerinin hidrolik ve ekonomik tasarımı
Hydraulic and economic design of drip irrigation submain units
  1. Tez No: 696917
  2. Yazar: BATOOL FOUAD KADHIM KOYSHA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜROL YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrolik Emisyon Tekdüzelik, Toplam Yıllık Maliyeti, Damlama Sulama, Hydraulic Emission Uniformity, Total Annual Cost, Drip Irrigation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Artan talebe bağlı olarak dünyadaki tatlı su kıtlığının yanı sıra doğal şartlardaki ve küresel ısınmanın değişmesi ile birlikte, özellikle orta doğu ülkeleri gibi kurak bölgelerde su rasyonalizasyonu için yeni yaklaşımlar geliştirmek gerekli hale gelmektedir. Sulama için su talebi, bu ülkelerde gerekli toplam su miktarının % 75'inden oluşabilir. Tarım alanlarına su iletmek, dağıtmak ve uygulamak için kullanılan kanal ağları, yıllardır kullanılan en popüler yöntem olmuştur. Bununla birlikte, sulama kanalları ilk maliyetlerinde en ucuz olabilir ancak bu tür açık yüzeyli sulama, su kıtlığının mevcut kötü durumu ile artık iyi gitmemektedir. Bu, buharlaşma, sızıntı ve kaçak kayıpları nedeniyle suda kayda değer atıklardan kaynaklanıyor olabilir, bu nedenle, su taşıma, dağıtma ve sulama için kapalı boru sistemlerinin kullanılması önemli bir uygulama veya en azından su atığının azaltılması olabilir. Damlama sulama sistemleri, suyu yavaşça ve doğrudan kök bölgeye uygulayan düşük basınçlı sistemlerdir. Damlama sulama sistemlerinin tasarımı, sulama uygulama veriminin, emisyon homojenliğinin ve üretim sürecindeki ekonomik getirinin iyileştirilmesi için çok önemli bir süreç olarak kabul edilir. Bu nedenle, damlama sulamanın optimum tasarımı ulaşılabilir hidrolik emisyon tekdüzelik ve toplam yıllık maliyeti dikkate alan bir tasarımdır.
Özet (Çeviri)
It becomes necessary to develop new approaches for water rationalization, especially in arid regions such as the Middle East countries, with the changes in natural conditions and global warming as well as the global shortage of freshwater due to the increasing demand. Water demand for irrigation can consist of % 75 of the total amount of water required in these countries. Used to convey, distribute, and apply water to agricultural fields, canal networks have been the most popular method used for years. However, irrigation canals may be the cheapest at their initial cost, but this type of open surface irrigation is no longer doing well with the current plight of water scarcity. This may be due to significant waste in the water due to evaporation, leakage, and leakage losses. Therefore, the use of closed piping systems for water transport, distribution, and irrigation can be an important practice, or at least reducing water waste. Drip irrigation systems are low-pressure systems that apply water slowly and directly to the root area. The design of drip irrigation systems is considered a crucial process for improving irrigation application efficiency, emission uniformity, and economic return on the production process. Therefore, the optimum design of drip irrigation is one that takes into account the achievable hydraulic emission uniformity and total annual cost.