Süt çocuklarında modifiye tal ve sant joan de deu skorlarını karşılaştırarak bronşiyolit şiddetinin değerlendirilmesi
Evaluation of bronchiolithic severity in infants by comparison of modified tal and sant joan de deu scores
  1. Tez No: 697041
  2. Yazar: LALE ALIBAYLI
  3. Danışmanlar: UZMAN YELDA TÜRKMENOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Modifiye Tal, Sant Joan de Deu, bronşiolit, Süt çocuğu, YANKOT, Modified Tal, Sant Joan de Deu, bronchiolitis, Infant, HFNC
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bronşiolit, bebeklerin en sık hastaneye yatış sebebidir. Akut bronşiolit tanısıyla izlenen hastaların büyük kısmında hastalık kendi kendini sınırlayan hafif klinik seyir izlenirken, bir kısmında ise daha şiddetli seyreden klinik tablo mevcuttur oksijen tedavisi ve hastaneye yatış gerektirmektedir. Çalışmamızda bronşiolitli hastalarda Modifiye Tal skoru ve Sant Joan De Deu skorlarının hastalığın şiddeti, tedavi sürecindeki oksijen ihtiyacı ve hastanede kalış süresi ile karşılaştırılması amaçlandı. Yöntem: T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniğine başvuran ve bronşiolit tanısı konan, 1-24 ay arası daha önce hiç nebülizatör tedavisi almayan hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Bulgular: Hastaların %36,9'u(41 hasta) kız olup %63,1'i(70 hasta) erkekti. Yaş ortalaması (standart sapma) ve ortancası (minimum-maksimum) sırasıyla 10,4 ±6,4 (1,5-24,0) aydı. Hastaların Modifiye Tal skoru ortalaması 4,68±2,17(1-10) ve Sant Joan De Deu skor ortalaması 6,91±2,68 (2-15) idi. Hastaların Modifiye Tal Skoruna göre %35,1'inde hafif, %57,6'sında orta, %7,3'ünde ise ağır klinik izlenmiştir. Sant Joan De Deu skoruna göre ise 39,6'sı hafif, %49,6'sı orta, %10,8'i ise ağır klinik mevcuttu. Hastaların her iki ölçekten aldıkları puan arttıkça YANKOT ve yoğun bakım ihtiyacı sıklığı artmaktadır. Çalışma grubundaki hastaların hastanede yatış süresi ortalama 4,2±3,3 gün olarak saptanmıştır. Sant Joan de Deu Skoru ve Modifiye Tal Skoru arttıkça hastanede yatış süresi de artmaktadır. Sonuç: Küçük çocuklarda bronşiolitin şiddetini belirlemede ve yoğun bakım ihtiyacını tahmin etmede klinik skorlamaların faydalı olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Bronchiolitis is the most common cause of hospitalization in infants. While most of the patients followed up with the diagnosis of acute bronchiolitis have a mild self-limiting clinical course, some of them have a more severe clinical course and require oxygen therapy and hospitalization. In our study, it was aimed to compare the Modified Tal score and Sant Joan De Deu scores in patients with bronchiolitis with the severity of the disease, the oxygen demand during the treatment process and the length of hospital stay. Method: Patients who applied to the T.C. Ministry of Health, Istanbul Provincial Health Directorate, Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu City Hospital, Department of Pediatrics and were diagnosed with bronchiolitis and who had never received nebulizer therapy between 1-24 months were included in the study. Results: 36.9%(41 patients) of the patients were female and 63.1%(70 patients) were male. The mean age (standard deviation) and median (minimum-maximum) were 10.4 ± 6.4 (1.5-24.0) months, respectively. The mean Modified Tal score of the patients was 4,68±2,17(1-10) and the mean Sant Joan De Deu score was 6,91±2,68 (2-15). According to the Modified Tal Score of the patients, mild clinical symptoms were observed in 35.1%, moderate in 57.6%, and severe in 7.3%. According to the Sant Joan De Deu score, 39.6% were mild, 49.6% were moderate, and 10.8% were severe. As the scores of the patients on both scales increase, the frequency of YANKOT and intensive care needs increases. The mean hospital stay of the patients in the study group was 4.2±3.3 days. As the Sant Joan de Deu Score and Modified Tal Score increase, the length of hospital stay also increases. Conclusion: It is thought that clinical scoring can be useful in determining the severity of bronchiolitis and estimating the need for intensive care in young children.