Anne – bebek bağlanma düzeyinin 0-24 ay arası bebek beslenmesi üzerine etkileri
The effects of mother-baby attachment level on 0-24 months i̇nfant nutri̇ti̇on
- Tez No: 697040
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM KARBUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Maternal Bağlanma Düzeyi, Anne Sütü, Emzirme, Ek Gıda, Bebek Beslenmesi, Level of Maternal Attachment, Infant Nutrition, Breastfeeding, Breast Milk, Supplementary Food
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Amaç: Bu çalışmada maternal bağlanma düzeyinin 0-24 aylık bebek beslenmesi üzerine etkilerinin açıklanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı-kesitsel tipteki çalışmamızda,14 Haziran 2021-14 Temmuz 2021 tarihleri arasında S.B.Ü. Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniklerine başvuran ve telefon, e-posta, online platformlar aracılığıyla ulaşılan 0-24 aylık bebeği olan 1881 gönüllü anneye ulaşılmıştır. Maternal bağlanma düzeyi ve bebek beslenmesine etkilerini değerlendirmek amacıyla hazırlanmış anket ve Maternal Bağlanma Ölçeği formları yüz yüze ve Google docs üzerinden online olarak uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmamıza 1881 anne katılmıştı. Katılımcıların yaş ortalaması 32,1±4,7 idi. Annelerin %72,6'sı bebeğini ilk bir saat içinde emzirmişti, %86,3'ü bebeğine ilk besin olarak anne sütü vermişti. Annelerin %43,6'sı emzirme danışmanlığı almıştı. Halen emziren annelerin oranı %72,7 idi. Bebeklerin yaş ortalaması 13,0±6,7 aydı. Bebeklerin %50'si kız, %50'si erkekti. İlk 6 ay sadece anne sütü alma oranı%35,7 iken, ek gıdaya 6. ayda başlanma oranı %62,3'tü.İlk su verilme zamanı ortalama 4,5±2 aydı. Maternal Bağlanma Ölçeği toplam puan ortalaması 98,71±7.354 saptandı. Maternal bağlanma düzeyi ile anne yaşı, annenin eğitim düzeyi, toplam çocuk sayısı, ailenin gelir düzeyi, ilk emzirme zamanı, bebeğe ilk verilen besin, sadece anne sütü alma süresi, toplam emzirme süresi arasında ilişki saptanmadı. Bebeğin memeyi almaması nedeniyle emzirmeyi kesen annelerin, diğerlerinegörematernal bağlanma düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptandı. İlk ek gıda olarak çorba veren annelerin maternal bağlanma düzeyi daha düşük saptandı. Sonuç: Çalışmamızda maternal bağlanma düzeyinin 0-24 ay arası bebek beslenmesine etkileri değerlendirilmiştir. Maternal bağlanma düzeyinin annenin demografik verilerinden etkilenmediği veilk emzirme zamanı, bebeğe ilk verilen besin, sadece anne sütü alma süresi, toplam emzirme süresi üzerine etkisi olmadığı saptanmıştır. Ek gıdaya çorbayla geçen annelerin maternal bağlanma düzeyi daha düşük bulunmuştur. Bebeğin memeyi almaması nedeniyle emzirmeyi kesen annelerin, emzirmeyi kesen diğer annelere göre maternal bağlanma düzeyleri daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to explain the effects of maternal attachment level on feding 0-24 months old baby. Materials and Methods: In our descriptive-cross-sectional study, 1881 volunteer mothers with 0-24 months old babies who applied to S.B.Ü. Prof. Dr. CemilTaşçıoğlu City Hospital Pediatrics Outpatient Clinics were reached via telephone, e-mail and online platforms. Questionnaire and Maternal Attachment Scale forms prepared to evaluate the level of maternal attachment and its effects on infant feeding, were applied face-to-face and online via Google docs. Results: 1881 mothers participated in our study. The mean age of the participants was 32.1±4.7 years. 72.6% of the mothers breastfed their baby within the first hour, 86.3% of them gave breast milk to their babies as the first food. 43.6% of the mothers received breastfeeding counseling. The rate of mothers who are stil breastfeeding was 72.7%. The mean age of the babies was 13.0±6.7 months. 50% of the babies were girls and 50% wereboys. While the rate of exclusive breastfeeding in the first 6 months was 35.7%, the rate of starting solid food in the 6th month was 62.3%. The mean time of first watering was 4.5±2 months. Maternal Attachment Scale mean total scorewas 98.71±7.354. There was no relationship between maternal attachment level and maternal age, mother's education level, total number of children, family income level, first breastfeeding time, first food given to babies, duration of exclusive breastfeeding, and total breastfeeding time. The maternal attachment levels of mothers who stopped breastfeeding because the baby did not take the breast were found to be statistically significantly higher than theothers. The maternal attachment level was found to be lower in mothers who gave soup as the first supplementary food. Conclusion: In our study, the effects of maternal attachment level on infant feding between 0-24 months were evaluated. It was determined that maternal attachment level was not affected by the demographicdata of themotherand had no effect on the first breastfeeding time, the first food given to the baby, theduration of exclusive breastfeeding, and the total breastfeeding time. The maternal attachment level of mothers who switched to supplementary food with soup was found to be lower. Mothers who stopped breastfeeding because the babydid not take the breast had higher levels of maternal attachment than other mothers who stopped breastfeeding.