Çocukluk yaş gruplarında tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarında izole edilen escherichia coli suşlarının üçüncü kuşak sefalosporinlere duyarlılığı, beta-laktamaz aktivitesi ve plazmid kökenli beta-laktamazların ...
Detection of beta-lactamases, plasmid-mediated beta-lactamases and resistance to third generation cephalosporins in escherichia coli isolated from pediatric age group who have recurrent urinary tract infection
  1. Tez No: 69705
  2. Yazar: ASLI ÇAKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYFER GÜNALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Microbiology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Beta-lactamases, plasmid, E.coli VI
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET İdrar yolu enfeksiyonları, çeşitli antibakteriyel tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine rağmen, halen çok sık rastlanan enfeksiyonlardan biridir ve en sık izole edilen bakteri E.coli' dir. Bu enfeksiyonlardaki tedavi başarısı; ilk enfeksiyonun uygun tedavisine ek olarak antibakteriyel ajanlara karşı gelişen dirençle de yakından ilgilidir. Günümüzde idrar yolu enfeksiyonlarında sık olarak kullanılan ajanların bir grubunuda 3. kuşak sefalosporinler oluşturmakta ancak mikroorganizmaların bu grup antimikrobiklere hızla direnç kazanmaya başladıkları bilinmektedir. Bu antimikrobiklere karşı gelişen direncin en büyük sebebi bakterilerin oluşturdukları beta-laktamaz enzimleridir. Beta-laktamaz enzimi kromozom kontrolü altında olabileceği gibi, bulaşıcı dirence yol açan plazmidler üzerinde de kodlanabilmektedir. Bu çalışmada tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu olan 100 pediatrik hastadan elde edilen 112 Ecoli susunun 3 kuşak sefalosporinlere duyarlılıkları incelenmiştir. Suşlar Seftizoksime %91.96, Sefiksime %95.5, Seftriaksona %95.5, Seftazidime %94.6, Sefotaksime %60 ve Sefoperazona %39 2 oranında duyarlı bulunmuştur. İzole edilen suşlar beta-laktamaz açısından incelendiğinde 1 12 susun 92' si (%81) beta-laktamaz pozitif çıkmıştır. Beta-laktamaz pozitif suşlarda enzimin genetik kontrolünün kaynağını saptamak için ampisiline dirençli izolatlann plazmid DNA sı izole edilerek kompetan bakteriye transforme edilmiş ve bu bakteriler ampisilin içeren besiyerine inoküle edilerek beta-laktamazm plazmid kökenli olup olmadığı saptanmıştır. Bu metodla 80 ampisiline dirençli izolatın 63' ünde (%87) beta- laktamazm plazmid kökenli olduğu görülmüştür. Özellikle 3. kuşak sefalosporinleri inaktive eden beta-laktamaz enzimleri, plazmid kökenli geniş-spektrumlu beta-laktamazlardır. Bu tür enzimlerin varlığını saptamak için yapılan çift disk sinerji yöntemiyle 6 suş (%6.4) geniş-spektrumlu beta-laktamaz açısından pozitif bulunmuştur. Anahtar kelimeler; Beta-laktamaz, plazmid, E.coli
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Urinary tract infections, in spite of the development of the various methods of antimicrobial treatment, and still one of the most existing infections, and E.coli is a frequently isolated bacteria. The success of treatment of such infections, in addition to the suitable treatment of the initial infection, is closely related to the resistance shown to anti-bacterial agents. At recent third generation cephalosporins are generated among the agents frequently in urinary tract infections; however microorganisms develop a raapid resistance to this group of antimicrobic agents. The major reason for this resistance is the beta-lactamase enzymes. These enzymes can be controlled by chromosomes and they can be encoded on plasmids. In this study, the sensitivity of 112 E.coli strains to the third generation cephalosporins obtained from 100 pediatric patients were studied. The sensitivity of the strains are as follows: Ceftizoxime 91.96%, Cefixime 95.5%, Ceftriaxone 95.5%, Ceftazidime 94 6%, Cefotaxime 60% and Cephaperazone 39.2%. When the isolated strains were studied from the point of beta-lactamases, out of 1 12 strains 92(81%) of them turned out to be positive. In order to determine the source of genetic control of enzymes in beta-lactamase positive strains, the plasmid DNA of isolates resistant to ampisilin were isolated, transformed to competent bacteria were inoculated in a medium containing ampisilin, to determine whether beta- lactamase was plasmid in origin. With this method, out of 80 isolates, resistant to ampisilin, 63(87%) turned out to be plazmid in origin. The beta-lactamase enzymes inactivated especially third generation cephalosporins are extended spectrum beta-lactamases. In order to determine these type of enzyems, the method of double disc synergy was applied. As a result 6 strains(6.4%) were found out as extended spectrum beta-lactamase positive.