Kronik karaciğer hastalarında HCV RNA'sının polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ile gösterilmesi
Detection of HCV-RNA in patients with chronic liver disease by using polymerase chain reaction (PCR)
- Tez No: 69704
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERDA TUNÇKANAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Kronik karaciğer hastalığı, Hepatit C virus, anti-HCV antikorları, reverse transcriptase polimerase chain reaction, HCV RNA. IV, Chronic liver disease, hepatitis C virus, anti-HCV antibody RT- PCR, HCV RNA. V
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Bu çalışmada 1996-1997 yıllan arasında Gülhane Askeri Tıp Akademisi ve Askeri Tıp Fakültesi Gatroenteroloji Kliniğince izlenen etyolojisi kesin olarak belirlenemeyen ve Hepatit C virusuna bağlı olarak geliştiği düşünülen kronik karaciğer hastalıklı 75 olguda anti-HCV antikor ve HCV RNA'sı araştırıldı. Olguların tamamı Hepatit B virus markırları dahil diğer viral nedenlerle, toksik, metabolik yada otoimmün etyolojinin ekarte edildiği olgulardı. Yaş ortalaması 43±1 3(7-66 yaş) olan kronik karaciğer hastalarının 30'u kadın, 45'i erkekti. Olguların 68'i kronik hepatit, 7'si siroz'du. Yetmişbeş kronik karaciğer hastasının 41 'inde (%54.6) ikinci kuşak ELISA kiti ile anti- HCV antikoru pozitif bulundu. Anti-HCV antikoru pozitif olan 41 hastanın 31'inde(%75.6) ve anti-HCV antikoru negatif 34 hastanın 1'inde(%2.9) RT- PCR (reverse transcriptase polimerase chain reaction) ile viral replikasyonun temel belirleyicisi olan HCV RNA pozitifliği saptandı. Tüm HCV ile ilişkili kronik karaciğer hastalarında, anti-HCV antikoru pozitif hastalarda olduğu kadar, anti-HCV antikoru negatif hastalarda da HCV RNA'sının saptanmasının büyük önemi olduğu görüldü. Tanı ve tedavi acısından, HCV RNA'sının araştırılmasında“reverse transcriptase polimerase chain reaction”uygulanmasının yararlı olabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study was carried out to investigate the presence of anti-HCV antibody and HCV RNA in sera of 75 patients with chronic liver disease who were prediagnosed as hepatitis C virus (HCV) hepatitis in gastroenterology department in GATA between 1996-1997. Patients with viral infections other than HCV (those mainly including hepatitis B virus positive), toxic, metabolic or auto-immune diseases were excluded from the study. The mean age of the patients was 43 ± 13 years, ranging between 7 to 66. Amongst the patients studied, 45 were male and 30 were female. The sixty-eight patients had chronic hepatitis and 7 patient had cirrhosis. Anti-HCV antibody was found to be positive in 41 patients (54 %) amongst the 75 patients suffering from chronic liver disease by employing second generation ELISA kit. By using reverse transcriptase polimerase chain reaction (RT PCR) method; HCV RNA, a significant viral replication indicator, was found to be positive by 75%(31/41) and 2.9%(1/34) in anti-HCV antibody positive and negative patients, respectively. In all patients with HCV-associated chronic liver disease, it was found that the determination of the HCV RNA in anti-HCV antibody negative patients were significant as in the case of antibody positive patients. It was concluded that the assay of RT PCR seemed to be valuable on investigating HCV RNA for diagnostic and treating purposes.