Fransa'nın güvenlik algısı ve post kolonyal dönemde Afrika ülkelerine askeri müdahaleleri: Eleştirel bir değerlendirme
Security perception of France and its military interventions to African countries in the post-colonial period: A critical evaluation
  1. Tez No: 697163
  2. Yazar: RAİF AKBAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED HÜSEYİN MERCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Askeri müdahale, Françafrique, Güvenlik Stratejisi, Post-modern, Sömürgecilik, Military intervention, Françafrique, Security Strategy, Post-modern, Colonialism
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik ve Terörizm Anabilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Güvenlik Araştırmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 287
Özet
Fransa'nın Güvenlik Algısı ve Post Kolonyal Dönemde Afrika Ülkelerine Askeri Müdahaleleri: Eleştirel Bir Değerlendirme Tezin asıl amacı, Fransa'nın post-kolonyal dönemde, Afrika kıtasında yaptığı, bazen sonuçları soykırım boyutuna varan askeri müdahaleleri inceleyerek, müdahalelerin görünen ve görünmeyen nedenlerini, karanlıkta kalmış bölümlerini incelemek ve varsa post- modern sömürgecilik diye adlandırılabilecek sömürü sisteminin esaslarını ve uygulamasını ortaya koymaktır. Bu maksatla öncelikle günümüzde Fransa'nın güvenlik algısı ve bunun Afrika'ya yansıması incelenmiştir. Buradan yola çıkılarak“Beyaz Kitap-Livre Blanc”diye adlandırılan Fransa'nın yazılı dört güvenlik strateji belgesinde, Fransa'nın güvenlik stratejisinin amaç, araç ve yöntem açısından Afrika ağırlıklı incelemesi yapılmıştır. Yöntem açısından inceleme yapıldığında, Fransa'nın Post-modern Sömürgecilik (Françafrique) diye tanımlanabilecek bir yöntemi tatbik ettiği değerlendirilmiştir. Bu sömürgecilik modeline nasıl gelindiği ve nasıl uygulandığı, askeri müdahalelerin bu uygulamadaki yeri ve ne tür aşamalardan geçtiği irdelenmiş, örnek olarak alınan Ruanda ve Mali müdahaleleri ayrıntılı incelenmiştir. Yapılan incelemede Fransa'nın, dekolonizasyon döneminden itibaren Afrika'da kurmuş olduğu askeri, politik, sosyo-kültürel teşkilat ve kurumlar sayesinde sürdürdüğü faaliyetlerle, Afrika'daki askeri gücünün dışında, Afrika ülkelerinin ordularını teşkil ederek lojistik ve eğitim bağımlılığı yaratmış, istikrarsızlık yaratarak darbe yaptırabilecek veya darbeleri önleyecek bir kadro, ekonomik alanda özellikle finansal bağımlılık yaratarak Fransa'nın yörüngesinde hareket edecek ve Afrika'daki askeri gücüne destek olabilecek ordu, komuta ve yönetim kadrosu ve sistemi oluşturduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, tezde faaliyet sahaları açıklanan ve post-modern sömürgecilik (Françafrique) diye tabir edilebilecek bir sömürü sistemini tatbik ettiği ve askeri müdahalelerin bu sistemin en önemli vasıtası olduğu ve post-modern sömürgecilik sistemini yeni bir politika ile değişik bir algı yaratıp yöneterek ve ilave tedbirlerle sürdüreceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Security Perception of France and Its Military Interventions to African Countries in the Post - Colonial Period: A Critical Evaluation The main purpose of the thesis is to examine the visible and invisible reasons and the dark parts of the interventions by examining the military interventions made by France in the post-colonial period in the African continent, sometimes with the consequences of genocide, and to reveal the principles and application of the exploitation system that can be called post-modern colonialism, For this purpose, the security perception of France and its reflection on Africa have been examined first. Based on this, in the four written Security Strategy Documents of France called“White Book-Livre Blanc”, an African-oriented examination of France's Security Strategy has been made in terms of purpose, means and method. When examined in terms of method, it was evaluated that France applied a method that can be defined as Post-Modern Colonialism (Françafrique). How this colonial model came to be and how it was applied, the place of military interventions in this practice and what kind of stages it went through were examined, and the Rwanda and Mali interventions taken as examples were examined in detail. In the examination, France has created logistics and education dependency by creating the armies of African countries, apart from its military power in Africa, with the activities it has carried out thanks to the military, political, socio-cultural organizations and institutions it has established in Africa since the decolonization period, and will be able to make a coup by creating instability, or a staff to prevent coups, an army, command and management staff and system that will act in the orbit of France and support its military power in Africa by creating financial dependence in the economic field. As a result, the field of activity described in the Thesis is that he applied a system of exploitation that can be called post-modern colonialism (Françafrique) and that military interventions are the most important means of this system and that the post-modern colonial system is created by creating and managing a different perception with a new policy. and it will continue with additional measures.