Üniversiteye yeni başlayan öğrencilerin uyum sorunlarına yönelik bilişsel davranışçı terapi temelli çevrimiçi grup müdahale programının geliştirilmesi ve değerlendirilmesi
Development and evaluation of cognitive behavioral therapy based online group intervention program for adjustment problems of freshmen
  1. Tez No: 697239
  2. Yazar: BURCU KÖYLÜOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEN YALÇINKAYA ALKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik kavramı, bilişsel davranışçı terapi, kendine güven, iletişim becerileri, sınav kaygısı, sosyal beceri, sosyal kaygı, Cognitive behavioral therapy, communication skills, self-concept, selfconfidence, social anxiety, social skills, test anxiety
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversiteye yeni başlayan öğrencilerin uyum sorunlarına yönelik bilişsel davranışçı yaklaşıma dayalı çevrimiçi grup müdahale programının geliştirilmesi ve etkililiğinin değerlendirilmesidir. Araştırmanın evreni Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi hazırlık sınıfı öğrencileridir. Öğrencilere Google form yardımıyla hazırlanan Bilgilendirilmiş Onam Formu ve Demografik Bilgi Formu verilmiş; Psikolojik Belirti Tarama Listesi, Depresyon Anksiyete Stres Ölçeği-21, Dünya Sağlık Örgütü-5 İyilik Hali Endeksi ve Üniversite Yaşamı Ölçeği uygulanmıştır. Veri toplama araçlarından aldıkları puanlara göre belirlenen 24 katılımcı araştırmanın örneklemini oluşturmuş; bu katılımcılar 12 kişilik deney ve 12 kişilik kontrol grubuna seçkisiz olarak atanmışlardır. Deney grubuna; içeriği benlik kavramı ve kendine güven, sosyal kaygı, iletişim becerileri, sosyal beceri ve sınav kaygısı konularından oluşan; birer gün arayla devam eden ve yaklaşık üç haftada tamamlanan, sekiz oturumluk, bilişsel davranışçı yaklaşıma dayalı çevrimiçi grup müdahale programı uygulanmıştır. İlk aşamada kontrol grubuna herhangi bir müdahale yapılmamıştır. Araştırma sonunda deney ve kontrol gruplarına aynı araçlar tekrar verilmiş ve veri toplama araçlarından aldıkları puanlar karşılaştırılmıştır. Verilerin analizi için 2 (deney ve kontrol grubu) X 2 (ön test ve son test) karışık desen ANOVA yöntemi kullanılmıştır. Yapılan analizlerle birlikte; uygulanan bilişsel davranışçı yaklaşıma dayalı çevrimiçi grup müdahale programının katılımcıların psikolojik sıkıntılarını gidermede ve depresyon, anksiyete ve stres puanlarını azaltmada etkili olduğu tespit edilirken, genel zihinsel refahları ve üniversiteye uyum düzeyleri üzerinde etkili olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to develop an online group intervention program based on a cognitive behavioral approach for the adjustment problems of new university students and to evaluate the effectiveness of this program. The universe of the research consists of Ankara Yıldırım Beyazıt University preparatory class students. Informed Consent Form and Demographic Information Form prepared with the help of Google form were given to the students. Psychological Symptom Checklist, Depression Anxiety Stress Scale-21, World Health Organization-5 Well-Being Index and University Life Scale were administered. The sample of the study consisted of 24 participants who were selected according to the scores they got from the inital scores of the questionnares mentioned above. These participants were randomly assigned to the experimental group of 12 people and the control group of 12 people. The online group intervention program based on a cognitive behavioral approach, which consisted of self-concept and self-confidence, social anxiety, communication skills, social skills and test anxiety topics was applied to the experimental group. This program, consisting of eight sessions, was completed in approximately three weeks with one day intervals. At the first stage, no intervention was made in the control group. At the end of the research, the same tools were given to the experimental and control groups again and the scores they got from the data collection tools were compared. For the analysis of the data, 2 (experimental and control groups) X 2 (pretest and posttest) mixed design ANOVA method was used. Along with the analyzes made; the online group intervention program based on a cognitive behavioral approach was found to be effective in relieving the psychological distress of the participants and reducing the scores of depression, anxiety and stress, but it was concluded that it was not effective on their general mental well-being and their level of adaptation to university.