Sosyal medya platformlarından Youtube'un Türk sinemasına etkisi: Youtuberların rol aldığı filmlerin izleyici tarafından alımlanması
Impact of Youtube on Turkish cinema from social media platforms: Receiving movies starring Youtubers by the viewer
- Tez No: 697352
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN YOLCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Yeni Medya, Sosyal Medya, Youtube, Youtuber, Türk Sinema Endüstrisi, New Media, Social Media, Youtube, Youtuber, Turkish Film Industry
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Tarih boyunca yaşanan gelişmeler ve değişimler zamanla izlenilen, dinlenilen ve okunulan her şeyi kısacası hayatlarımızdaki her alanı etkilemiştir. 1980'lerden itibaren dünyada kullanılmaya başlanan ve giderek yaygınlaşan internet, yaşanan çağın kilometre taşlarından biri haline gelmiştir. Yaşanan gelişmeler iletişim alanında ciddi etkiler yaratmış; artık yeni medya, sosyal medya ve yeni iletişim teknolojilerinden söz edilmeye başlanmıştır. İnternetin web 1.0, web. 2.0, web. 3.0, web 4.0 dönemlerinden oluşan süreçlerine bakıldığında da kullanıcının aktifliği zamanla artmış; kullanıcı sadece izleyici olarak kalmamış üretici konumuna geçmiştir. Bunun sonucunda insanlar günlük yaşantılarında interneti özellikle sosyal medya platformlarına erişmek için kullanır hale gelmiştir. İlk zamanlar bir eğlence aracı olarak görülen, George Melies'in mizanseni bünyesine katmasıyla sanat dalı haline gelen sinema ve sosyal medya platformları arasında bir etkileşim oluşmuştur. Bu süreç dünyadaki sinema endüstrilerini olduğu gibi Türkiye'deki Sinema Endüstrisi'nin aşamalarını da etkilemiştir. Özellikle yapım aşamasında yaşanan değişimlerle Türk sinemasında, sosyal medya platformlarından olan video tabanlı içerik topluluğu YouTube ve fenomenleri YouTuberların rol aldığı filmler yer almaya başlamıştır. Çalışmada video tabanlı içerik topluluğu YouTube'un ve YouTube fenomeni YouTuberların Türk Sinema Endüstrisine nasıl bir etkisi olduğu, YouTuberların rol aldığı filmlerin izleyiciler tarafından nasıl alımlandıkları; gelecekte Türk Sinema Endüstrisi'nde YouTuberların daha etkin olduğu bir sektörden ya da YouTuber filmlerinden oluşan yeni bir sinema türünden söz edilip edilemeyeceği sorularının üzerinde durulacaktır. Çalışmada belirlenen örneklem doğrultusunda 9 YouTuberın 10 filmi üzerinde içerik analizi yapılmıştır. İzleyicilerin, içerik analizi yapılan filmleri alımlamalarıyla ilgili veri elde etmek için odak grup görüşmesi yapılmış; veriler alımlama analizi kullanılarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The developments and changes throughout history have affected everything that has been watched, listened to and read over time, in short, every area of our lives.Since the 1980s, the internet, which has been used in the world and is becoming increasingly widespread, has become one of the milestones of the age.The developments have had a serious impact on the field of communication; New media, social media and new communication technologies are now being mentioned.When looking at the processes of the Internet consisting of web 1.0, web.2.0, web.3.0, web 4.0 periods, the user's activeness increased over time; the user has not only become a monitor, but also a manufacturer.As a result, people have become able to use the internet especially to access social media platforms in their daily lives. There was an interaction between cinema and social media platforms, which were initially seen as an entertainment tool and became an art form with the incorporation of george melies.This process has affected the cinema industries of the world as well as the stages of the Film Industry in Turkey.Especially with the changes in the construction phase, turkish cinema has started to feature films starring YouTube and youTubers, a video-based content community that is one of the social media platforms. In the study, how the video-based content community YouTube and the YouTube phenomenon YouTubers affect the Turkish Cinema Industry, how the movies in which YouTubers act are received by the audience; In the future, the questions of whether it is possible to talk about a sector where YouTubers are more active in the Turkish Cinema Industry or a new type of cinema consisting of YouTuber movies will be emphasized. In line with the sample determined in the study, content analysis was made on 10 movies of 9 YouTubers. A focus group interview was conducted to obtain data on the audience's reception of content-analyzed films; The data were analyzed using reception analysis.