Medya sosyolojisi bağlamında televizyon ve Youtube platformlarının karşılaştırılması
Comparison of television and Youtube platforms in the context of media sociology
  1. Tez No: 786669
  2. Yazar: SEMA GÖREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Medya, Televizyon, Youtube, Media, Television, Youtube
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
İnsanoğlu zaman ve mekânın dışına çıkarak gerçek dünyanın yanına sanal bir dünya inşa etmiştir. Televizyon ve Youtube platformu biçimsel olarak karşılaştırıldığında Youtube'un televizyonun devamı niteliği taşıdığına ulaşılmıştır. Biçimsel değişmenin ardı sıra içeriksel ve toplumsal değişimlerde yaşanmıştır. Gördükleriyle kendi evrenini oluşturulan insan, sanal dünyanın biçimiyle paralel olarak toplumsal yaşamda da değişimler gözlemlenmiştir. Buradan hareketle bu çalışmanın temel amacı; toplumsal yaşamdaki sınırlarını yeniden belirleyen, gözetleyen insanlarla etkileşim tarihinin en yüksek seviyesinde olan günümüz toplumunu sosyolojik olarak okumak ve toplumsal değişimleri televizyon ve Youtube platformu biçimsel değişimlerle ilişkilendirmektir. İçerik analizi tekniği ile televizyon ve Youtube platformlarından elde edilen veriler belirli başlıkları altında sınıflandırılmıştır. Sınıflandırılan veriler; kamusal/özel alan, gerçeklik/sanallık, kitlesel etki/etkileşim, ve gözetim başlıkları altında sosyolojik olarak okunmaya çalışılmaktadır. Yapılan analizler sonucunda televizyon ve Youtube platformlarında kamusal/özel alanın ideal kurgularının belirsizleştiği, gerçek ve sanalın iç içe durumda olduğu, var olan kitlesel etkinin yerini etkileşime bıraktığı ve sinoptik gözetimin yerini omniptik gözetimin aldığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Humankind has constructed a virtual world besides the real one, by going beyond time and space. When television and Youtube were compared formally, it was revealed that Youtube is the continuation of television. After the formal changes, contextual and social changes occurred as well. It has been observed that the social life of human beings, who create their universe with what they see, also changes in parallel with the form of the virtual world. From this point of view, the main purpose of this study is; sociologically examine today's society, which is at the peak of its history of interaction with people, re-determining and observing its borders in social life, and relating social changes to the formal changes of television and youtube platform. With the content analysis technique, the data obtained from television and youtube platforms are classified under certain headings. The classified data is tried to be read sociologically under the titles of public space, private space, reality, virtuality, mass impact, interaction, and surveillance. As a result of the analyzes, it has been concluded that the ideal fictions of public and private spaces on television and youtube platforms have become unclear, reality and virtuality are intertwined, the existing mass effect has been replaced by interaction, and synoptic surveillance has been replaced by omnioptic surveillance.