Hastahanelerde örgütsel kültür: H.Ü. İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi'nde bir uygulama
Organizational culture in hospitals: An Application in H.U. Ihsan Dogramacı children's hospitals
- Tez No: 69737
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLSÜN ERİGÜÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Organization, Culture, Organizational Culture, Organizational Behaviour. iv
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZET Örgüt üyeleri tarafından paylaşılan ortak değer, tutum ve davranışlar olarak tanımlanan örgütsel kültür, hastane yönetimine, hastanenin yapı ve personel davranışları ile örgütsel hedeflerin uyumlu olup olmadığı hakkında bilgi sunar. Hastane gibi karmaşık örgütlerde yönetme ve kontrol etme faaliyetlerindeki problemleri çözmek için sunulan örgütsel kültür bilgilerini hastane yöneticileri, sürekli ve düzenli bir şekilde toplamalıdırlar. Bu bilgiler etkili ve verimli bir şekilde çalışarak kaliteli sağlık hizmeti sunmayı amaçlayan hastaneler için kaçınılmazdır. Bu çalışma personelin örgütsel kültür ile ilgili değerlendirmelerinde etkili olan faktörleri, personelin sahip olduğu tutum ile örgütsel kültür arasında fark olup olmadığını ve yöneticiler tarafından oluşturulmaya çalışılan örgütsel kültürün nasıl değerlendirildiğini tespit etmeye yönelik olarak hazırlanmıştır. Araştırmanın verileri, H. Ü. İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesinde çalışan 218 personelden anket yöntemi ile elde edilmiştir. Araştırmanın hipotezlerini test etmek için faktör analizi, çok değişkenli varyans analizi ve“t”testi kullanılmıştır. Araştırma için yöneticilerden görüşme yöntemi ile elde edilen veriler kalitatif tekniklerle yorumlanmıştır. Personelin örgütsel kültüre ilişkin değerlendirmelerini 10 faktörün belirlediği ortaya çıkmıştır. Bu 10 faktör ile cinsiyet değişkeni dışındaki personelin kimlik bilgilerine ilişkin değişkenler arasında ayrıca personelin sahip olduğu tutumlar ile örgütsel kültür arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur. Yöneticilerin oluşturmaya çalıştıkları örgütsel kültürün personel tarafından tam olarak anlaşılamadığı araştırma bulguları arasındadır. Anahtar kelimler: örgüt, kültür, örgüt kültürü, örgütsel davranış III
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The organizational culture that can be called as the common values, attitudes and behaviour which are shared by the members of the organization, offer information to the administration of the hospital about if there is a hormony between the structure of the hospital and the behaviours of the staff; and the organizational aims. The administration of the hospital must collect the organizational culture data permanently and regulary which are offered in order to solve the problem the appear in the management and controlling activities of the coplicated organizations such as hospitals. This method is necessary for the hospitals which aim to offer a good quality health service in an effective and productive way. This study aims to research the factors that are effective in the evaluation of the personnel and the organizational culture. The study also aims to demostrate if there is a difference betveen the attitides of the personnel and the organizational culture, and to confirm how the personnel evaluate the culture that is fixed by the management of hospital. The data of the research has been obtained from the 2 1 8 personnel who for the Hacettepe Universty İhsan Doğramacı Children's Hospital by application of the questionnaire method. In order to test the hypothesis of the research, the factor analysis, the multiple analysis of varians the“t”test have been used. The data of research that were obtained from the administrators by the interview method have been interpreted by the qualitive techiniques. It has been found that the ten factors determine the evaluation of the personnel about the organizational culture. Out of these 10 factors sex variables about the identical imformation of the personnel, and the attitudes of the personnel and the organizational. In this research also been found that the administrators of the hospitals trying to fix, was not understood properly by the personnel.