Human rights violations and the failure of the democratic transition in Myanmar
Myanmar'da insan hakları ihlalleri ve demokratik geçişin başarısızlığı
  1. Tez No: 697361
  2. Yazar: ABDU SHUKKUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAŞAK AKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Askeri, Azınlık Hakları, Demokrasi, İnsan Hakları İhlalleri, Myanmar, Rohingya, Democracy, Human Rights Violations, Myanmar, Military, Minority Rights. Rohingya
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu tez Myanmar'daki insan hakları ihlallerini demokratik geçiş açısından incelemektedir. Bu çalışma, Myanmar'ın demokratik geçişinin, ağırlıklı olarak ordunun 1962 ve 1 Şubat 2021tarihinde iki kez darbe yoluyla iktidarı ele geçirmesinden sonra meydana gelen muhalefet ve etnisite politikaları üzerindeki baskı ile insan hakları ihlalleri yoluyla kırıldığını savunuyor. Darbe bir iç savaş, demokratik seçim sonuçlarının reddedilmesi ve azınlık haklarının reddedilmesiyle sonuçlanır. Çalışma, Rohingya Müslümanları örneğinde, Myanmar'ın insan hakları ihlallerinin açığa kavuşturduğu ve demokratik geçişte karşılaştığı zorlukları sorunsallaştırmaktadır. Rohingya Müslümanları 1982 vatandaşlık yasasına göre vatansız kaldı ve Rohingyalar Myanmar'da azınlık olarak tanınmadı. Bu gerçekler, Rohingyaları insan ihlallerine karşı oldukça kırılgan hale getiriyor. Araştırma, nitel araştırma tasarımını tanımlayıcı bir şekilde kullanmakta ve bölge, korkunç zorlukların siyasi belirsizliğe yol açtığı süregelen bir demokratik geçişe tanık olurken, Myanmar'daki insan hakları ve uygulama azınlık hakları ihlallerinin haritasını çıkarmayı amaçlamaktadır. Mücadele eden siyasi krizler, daha çok ardışık askeri darbeler şeklinde ortaya çıkmakta ve demokratik bir rejimin gereği olan müzakeresiz insani krizlere neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the practices of human rights violations in terms of democratic transition in Myanmar. This study argues that the democratic transition of Myanmar is ruptured through the violations of human rights, with the oppression over the opposition and ethnicity politics, predominantly occurred after the military has seized the power as coups (d'état) two times in 1962 and on the 1st February 2021. The coup ends up with a civil war, the rejection of the democratic election results, and disclaiming of the minority's rights. The study problematizes the challenges Myanmar encounter in democratic transition evident by the human rights violations, in the case of Rohingya Muslims. Rohingya Muslims are remained stateless according to 1982 citizenship law and Rohingyas were not recognized as a minority in Myanmar. These facts make Rohingya pretty fragile to human violations. The research employs qualitative research design in a descriptive way and aims at mapping the violation of the human rights and practices minorities rights in Myanmar as the region witnesses an ongoing democratic transition in which dreadful challenges led to political uncertainty. Struggling political crises mainly show up as consecutive military coups, causing humanitarian crises with a lack of deliberation, which is a requirement of a democratic regime.