Para politikasında yeni yaklaşımlar ve finansal kesim ile etkileşimi
New approaches in monetary policy and its interaction with the financial system
  1. Tez No: 697426
  2. Yazar: NURETTİN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELÇİN AYKAÇ ALP
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Para Politikası, Geleneksel Olmayan Para Politikaları, Makro İhtiyati Politikalar, Merkez Bankaları, TSVAR, Monetary Policy, Unconventional Monetary Policies, Macro Prudential Policies, Central Banks, TSVAR
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Finans Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Ülkelerin karşılaştıkları ekonomik ve finansal zorluklar, merkez bankalarının sadece politika faizi aracını kullanarak ortaya çıkan sorunların üstesinden gelinemeyeceğini gösterdiğinden parasal otoriteleri alternatif bazı uygulamalara yöneltmiştir. Özellikle küresel finansal krizin ardından ortaya çıkan geleneksel olmayan para politikaları ve makro ihtiyati politikalar ile temel hedef olan fiyat istikrarına odaklanılmasının yanı sıra finansal istikrarı da gözeten bir anlayış oluşmaya başlamıştır. Bu kapsamda, hayata geçirilen yeni uygulamalar para politikasında yeni yaklaşımlar olarak ifade edilmektedir. Yeni para politikası yaklaşımları, finansal piyasalar ve kurumlar üzerinden sağlanan uygulamalarla finansal kesim ile etkileşim çerçevesinde yürütülmüştür. Dünyanın önde gelen merkez bankaları başta olmak üzere birçok ülkenin ekonomi yönetimi, finansal aracılık sistemini kullanarak parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini artırmaya çalışmıştır. Benzer şekilde, Türkiye de kendi ekonomik koşulları ve ortaya çıkan gereksinimler çerçevesinde belirli dönemlerde farklı stratejiler sergilemiş ve alternatif uygulamalara başlamıştır. Bu bağlamda, son yıllardaki yeni para politikası yaklaşımlarının teorik ve uygulama bazında ele alınması ve sonuçlarının analiz edilmesi çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Bu kapsamda, yeni para politikası yaklaşımlarının finansal kesim ile etkileşimi üç ana başlık etrafında sınıflandırılarak 2006:01-2020:10 dönemi için incelenmiştir. Ortaya konulan uygulamaların etkinliği, Eşik Yapısal Vektör Oto Regresyon (TSVAR) metodu kullanılarak enflasyon bağımlı değişkeni üzerinden analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucunda elde edilen bulgular, özellikle döviz piyasalarına yönelik uygulamaların fiyat istikrarı hedefi için gerekli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The economic and financial difficulties faced by the countries showed that the problems that emerged by using only the policy rate tool of central banks could not be overcome, thus directing the monetary authorities to some alternative practices. Especially with the unconventional monetary policies and macro-prudential policies that emerged after the global financial crisis, an understanding that takes into account financial stability in addition to focusing on price stability, which is the main target, has begun to form. In this context, the new practices implemented are expressed as new approaches in monetary policy. New monetary policy approaches have been carried out within the framework of interaction with the financial sector through applications provided through financial markets and institutions. The economy management of many countries, especially the leading central banks of the world, tried to increase the effectiveness of the monetary transmission mechanism by using the financial intermediation system. Similarly, Turkey has displayed different strategies and started alternative practices in certain periods within the framework of its own economic conditions and emerging needs. In this context, the aim of the study is to examine the new monetary policy approaches in recent years on a theoretical and practical basis and to analyze the results. In this context, the interaction of new monetary policy approaches with the financial sector was classified under three main headings and analyzed for the period 2006: 01-2020: 10. The efficiency of the applications revealed was analyzed over the inflation dependent variable using the Threshold Structural Vector Auto Regression (TSVAR) method. The findings obtained as a result of the study show that especially the applications for foreign exchange markets are necessary for the price stability target.