Investigation of nomophobia and related psychological variables with cross-sectional and experience sampling methods: the effect of emotion dysregulation, affect, boredom, psychopathology, and social context
Nomofobı̇ ve ı̇lgı̇lı̇ psı̇kolojı̇k değı̇şkenlerı̇n kesı̇tsel ve deneyı̇m örnekleme yöntemlerı̇yle ı̇ncelenmesı̇: Duygu düzenleme bozukluğu, duygulanım, can sıkıntısı, psı̇kopatolojı̇ ve sosyal bağlamın etkı̇sı̇
  1. Tez No: 697457
  2. Yazar: ÖZGE ENEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEN YALÇINKAYA ALKAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Büyüme modeli, Deneyim örnekleme yöntemi, Hiyerarşik doğrusal modelleme, Nomofobi, Rastgele kesen ve eğim modeli, Experience sampling method, Growth model, Hierarchical linear modelling, Nomophobia, Random intercept and slope model
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 267
Özet
Bu tez çalışmasının genel amacı karakter-temelli nomofobinin, durumsal nomofobinin ve bu iki yapı ile ilişkili olabileceği düşünülen psikolojik yapıların incelenmesidir. Bu amaçları gerçekleştirmek için iki ayrı çalışma yürütülmüştür. Çalışma 1'de, karakter-temelli nomofobinin karakter-temelli duygu düzenleme bozukluğu, karakter-temelli pozitif duygulanım, karakter-temelli negatif duygulanım, can sıkıntısı eğilimi ve psikopatolojik semptom şiddeti ile korelasyonel ilişkisini araştırmak amaçlanmıştır. Çalışma 1'de bu değişkenlerin karakter-temelli nomofobi üzerindeki yordayıcı gücünü araştırmak da amaçlamıştır. Çalışma 1'de kesitsel araştırma deseni kullanılmıştır. Veriler, standart ölçüm araçları kullanılarak 505 üniversite öğrencisinden oluşan geniş bir örneklemden toplanmıştır. Çalışma 1, değişkenlerin (pozitif duygulanım hariç) karakter-temelli nomofobi ile istatistiksel olarak anlamlı düzeyde ilişkili olduğunu göstermiştir. Beş-yordayıcı regresyon modeli karakter-temelli nomofobiyi istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yordamıştır. Çalışma 2'de, durumsal psikolojik yapıların (duygu düzenleme bozukluğu, pozitif duygulanım, negatif duygulanım, can sıkıntısı, sosyal bağlamdan memnuniyet) ve karakter-temelli psikolojik yapıların (nomofobi, duygu düzenleme bozukluğu, pozitif duygulanım, negatif duygulanım, can sıkıntısı eğilimi) durumsal nomofobiyi yordama gücünü araştırmak amaçlanmıştır. Çalışma 2'de bir hafta boyunca günlük nomofobi puanlarının değişimini araştırmak da amaçlanmıştır. Çalışma 2'de bu amaçlara ulaşmak için iki grup oluşturulmuştur (nomofobik olmayan grup ve nomofobik grup). Bu çalışmada deneyim örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Veriler, Çalışma 1'de kullanılan standart ölçüm araçları kullanılarak ve cep telefonu uygulaması üzerinden anlık ölçümler alınarak 42 üniversite öğrencisinden toplanmıştır. Çalışma 2'de, durumsal psikolojik yapıların durumsal nomofobiyi istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yordadığı ancak karakter-temelli psikolojik yapıların (karakter-temelli nomofobi hariç) durumsal nomofobiyi istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yordamadığı bulunmuştur. Günlük nomofobi puanlarının hafta boyunca ikinci dereceden bir eğilimle azaldığı saptanmıştır. Nomofobik bireylerin günlük nomofobi puanlarındaki düşüş nomofobik olmayan bireylere göre daha azdır. Nomofobik bireylerin nomofobik olmayan bireylere oranla daha yüksek günlük nomofobi puanlarına sahip olduğu bulunmuştur. Genel bulgular, ilişkili olmasına rağmen, nomofobinin karakter-temelli ve durumsal öngörücülerinin farklı olduğunu göstermiştir. Anlık psikolojik yapılar arasındaki zamansal ilişkiler hakkında çıkarımlarda bulunmak için karakter-temelli değerlendirmenin yerine durumsal değerlendirmenin kullanılması gerektiğini önermek mümkündür.
Özet (Çeviri)
The present dissertation mainly aimed to investigate trait nomophobia, state nomophobia, and their associated psychological constructs. To satisfy this aim, two studies were conducted. Study 1 aimed to investigate the correlational association of trait nomophobia with trait emotion dysregulation, trait PA, trait NA, BP, and psychopathological symptom severity. Study 1 also aimed to investigate the predictive power of these variables on trait nomophobia. In Study 1, the cross-sectional design was preferred. Data was collected from a large university student sample with standard measurement tools (N= 505). Study 1 revealed that the variables were significantly correlated with trait nomophobia (except trait PA). The five-predictor model significantly predicted trait nomophobia. In Study 2, the initial aim was to investigate whether state-based psychological constructs (emotion dysregulation, PA, NA, boredom, and satisfaction with the social context) and trait-based psychological constructs (nomophobia, emotion dysregulation, PA, NA, BP) predict state nomophobia. The second aim was to investigate the variation of daily nomophobia scores during a week. In Study 2, two groups were created (non-nomophobia and nomophobia) to reach the aims. The ESM approach was preferred. Data was collected with the standard measurement tools used in Study 1 and momentary assessments via an MP application (PIEL Survey) (N= 42). Study 2 showed that state-based psychological constructs significantly predicted state nomophobia, but trait-based psychological constructs failed to impact state nomophobia (except trait nomophobia). Daily nomophobia scores decreased in a quadratic trend throughout the week. The decrease in the nomophobia scores of nomophobic individuals was less than non-nomophobic individuals. Nomophobic individuals had higher daily nomophobia scores than non-nomophobic individuals. The general findings suggest that despite being related, trait and state indicators of nomophobia are not interchangeable. It is possible to recommend that rather than trait assessment, state assessment should be used to make inferences about temporal relationships between momentary psychological constructs.