Sağlık bakımında tüketici davranışları: Tüketici davranış endeksine dayalı bir uygulama
Consumer behaviors in health care: An Application based on consumer behaviour index
- Tez No: 69746
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHREDDİN TATAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tüketicilik davranışları, tüketici yanlılığı, sağlık üretme, tüketici davranış endeksi (TDE), tüketicilik skalası (TS), sağlık skalası (SS), sağlık bakımı, Consumerist behaviors, consumerism, producing health, consumer behavior index (CBI), consumerist scale (CS), health scale (HS), health care
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Sağlık bakımında tüketici yanlılığı ve tüketicilik davranışı; günümüzde sağlık sistemlerinin yüz yüze bulunduğu maliyet, kalite ve eşitlikle ilgili problemlerin üstesinden gelmek için sağlık politikalarının dayandırıldığı bir yaklaşım olarak dile getirilmektedir. Literatürde tüketicilik davranışlarının kullanımı sağlık bakımının etkili kullanımı ile ilişkilendirilmekte ve aralarında bir bağ olduğu belirtilmektedir. Sağlık bakımında sergilenen ve tüketicilik davranışları olarak nitelenen davranışların ve bu davranışların olumlu sağlık sonuçlan elde etmede (üretmede) algılanan etkilerinin neler olduğunun değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu çalışma, Hacettepe Üniversitesi Sağlık İdaresi Yüksekokulu'na 1997-1998 öğretim yılı bahar döneminde program yaptıran öğrencilerin (n=369) sağlık bakımında sergilenen ve doğası gereği tüketicilik olarak kabul edilen davranışlara ilişkin skorlarını inceleyerek, bu davranışların olumlu sağlık sonuçları elde etmede algılanan etkilerinin neler olduğunun değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Öğrencilerin tüketicilik davranışlarını ve bu davranışlarının sağlıkları üzerine algıladıkları etkilerini ölçmek için bir ölçüm aracı olan“Tüketici Davranış Endeksi”(TDE) kullanılmıştır. Yapılan çalışma sonunda, Amerika Birleşik Devletleri 'nde güvenirliği (tüketicilik skalası-TS- için alfa 0.84 ve sağlık skalası-SS- için alfa 0.88) ve geçerliği (uzman görüşüne başvurarak) Pruitt (1987) tarafından belirlenen TDE'nin Türkiye koşullarındaki güvenirliği (TS için alfa 0.67 ve SS için alfa 0.70) ve geçerliği (uzman görüşüne başvurularak) tespit edilmiştir. Her bir davranışın TS ve SS bağlamında ortalama skorları elde edilerek istatistiksel analize tabi tutulmuştur. Bu analiz sonucunda Tablo 10'da verilen davranışlar açısından ankete cevap verenlerin TS ortalama skorları ile SS ortalama skorları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Consumerism and consumerist behaviors have, in recent years, come to the fore in health policy debate as a solution to problems of high cost, low quality, and unequal resource distribution in health care. In the literature an association between consumerist behaviors and efficient utilization of health care services is often established. It is necessary to evaluate what kind of consumerist behaviors have been used in health care interactions. The perceived effects of these behaviors on health production should also be evaluated. This study, conducted on undergraduate students of the School of Health Administration of Hacettepe University, aims at determining whether there is a difference between the behaviors which are accepted as consumerist behaviors when the students interact with health care providers and the behaviors which are thought as effective in health production. The Consumer Behavior Index (CBI) has been used as the means of collecting data and hence achieving the aims of the study. At the end of this study, the reliability of the questionnaire (CBI) was tested by a a panel of experts. The mean scores of the scales of each consumerist behavior were calculated and tested by using t-test. The CBI has been proven to be valid with 0.67 Cronbach alfa score for consumerist scale and 0.70 Cronbach alfa score for health scale. At the end of the analysis, it was seen that the difference between the mean scores of consumerist scales of the respondents and the mean scores of health scales were statistically meaningful.