Lüks tüketimde tüketicilerin internetten satın alma karar süreçlerinin değerlendirilmesi: Lüks çanta örneği
Evaluation of consumers' internet purchase decision process in luxurious consumption: Luxurious bag example
- Tez No: 697533
- Danışmanlar: PROF. DR. SABAH BALTA ULAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lüks Çanta Tüketimi, İnternet Üzerinden Satın Alma, Tüketici Davranışları, Luxury Bag Consumption, Online Purchasing, Consumer Behavior
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Lüks tüketim odaklı tüketici davranışlarının incelenmesi lüks ürün veya hizmet sunumu yapan işletmelerin uygulayacakları pazarlama stratejilerinin planlanması açısından çok önemlidir. Lüks tüketim pazarı çeşitli özellikleri nedeniyle diğer pazarlardan farklı bir yapıya sahiptir. Bu nedenle bu pazar özelinde tüketici davranışlarının farklı dinamikler eşliğinde değerlendirilmesi gerekmektedir. Gelişen teknolojinin de etkisiyle günümüzün temel tüketim davranışının merkezine internet üzerinden alışveriş kavramı yerleşmiştir. İnternet üzerinden alışveriş her geçen gün daha tüketicinin tercih ettiği bir yöntem haline gelmektedir. Tıpkı lüks tüketimin diğer tüketim alternatiflerinden önemli farkları olduğu gibi internet üzerinden gerçekleştirilen satın alma davranışlarının da kendine has bazı özellikleri bulunmaktadır. Bu bilgilerin ışığında bu araştırmada internet üzerinden lüks çanta tüketimine dair tüketicilerin satın alma karar süreçlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın birinci ve ikinci bölümleri literatür taraması özelliğindedir. Bu bölümlerde lüks tüketim kavramının tarihçesi, lüks tüketimin özellikleri ve tüketici satın alma davranışları gibi kavramlara dair unsurlar yer almaktadır. Araştırmanın üçüncü bölümü olan uygulama bölümünde ise internet üzerinden lüks çanta tüketimine dair tüketici karar süreçlerinin değerlendirildiği anketin bulgularına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Examination of luxury consumption-oriented consumer behaviors is very important in terms of planning the marketing strategies to be implemented by businesses that offer luxury products or services. The luxury consumption market has a different structure from other markets due to its various features. For this reason, it is necessary to evaluate the consumer behavior in this market with different dynamics. With the effect of developing technology, the concept of shopping over the internet has been placed at the center of today's basic consumption behavior. Online shopping is becoming a preferred method of consumers day by day. Just as luxury consumption has important differences from other consumption alternatives, online purchasing behaviors also have some unique features. In the light of this information, in this research, it is aimed to evaluate the purchasing decision processes of consumers regarding the consumption of luxury bags over the internet. The first and second parts of the research are in the nature of literature review. In these sections, there are elements related to concepts such as the history of the concept of luxury consumption, the characteristics of luxury consumption and consumer purchasing behaviors. In the third part of the research, the application part, the findings of the survey in which the consumer decision processes regarding the consumption of luxury bags over the internet are evaluated..