Osmaniye/Hasanbeyli halk kültürü araştırması
Osmaniye/Hasanbeyli folk culture research
  1. Tez No: 697559
  2. Yazar: HASAN DİNÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ DOĞANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Halk kültürü, Hasanbeyli, geçiş dönemleri, halk inanışları, halk edebiyatı, Folk culture, Hasanbeyli, transitional periods, folk beliefs, folk literatüre
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 481
Özet
Kültür, bir milletin karakterini oluşturan en önemli unsurlardan biridir. Oluşumunda halkın bilgi, beceri ve deneyimlerinin, ortak değerlerinin, dinî inançlarının ve halk inanışlarının etkisi büyüktür. Her millet, kendi ortak değerlerinden oluşan bir kültüre sahiptir. Bu değerler; teknolojik, sosyo-ekonomik ve salgın hastalık gibi nedenlerle bazı değişikliğe uğramıştır. Kimisi zamanla unutulmuş kimisi de hiçbir değişikliğe uğramadan günümüze kadar devam etmiştir. Bu kültürel değerler, dil aracılığıyla yaşatılmış ve gelecek nesillere aktarılmıştır. Bu çalışmamızda, Osmaniye iline bağlı Hasanbeyli ilçesi ve köylerinin halk kültürü ve halk edebiyatı unsurlarının ortaya çıkarılması ve bu unsurların Türk kültürü içindeki yeri ve öneminin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bunlar; halkın yaşamında önemli bir değişime sebep olan doğum, sünnet, askerlik, düğün ve ölüm törenlerinden oluşan geçiş dönemleri; halk kültürü ve inanışları, anonim halk edebiyatı ve âşık edebiyatıdır. Çalışma, Hasanbeyli ilçe merkezi ve köylerinde gerçekleştirilmiştir. Köylerden biri, ilçeye bağlı olmayan fakat ilçe sınırlarına yakın, Osmaniye merkeze bağlı Kaypak köyüdür. Araştırmayla ilgili olarak yazılı kaynaklarla birlikte sözlü kaynaklardan da faydalanılmıştır. Sözlü kaynaklardan elde edilen bilgiler, gözlem ve mülâkat tekniği ile gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Culture is one of the most important elements that forms the character of a nation. People's knowledge, skills, and experiences, common values, religious beliefs, and folk beliefs have a great impact on the formation of culture. Every nation has a culture composed of its own common values. These values have undergone some changes due to technological, socioeconomic and epidemic diseases. Some have been forgotten over time, while others have remained unchanged until today. These cultural values have been sustained and handed down the next generations through languages. In this study, it is aimed to reveal the folk culture and folk literature elements of Hasanbeyli and its villages of province of Osmaniye and to determine the place and importance of these elements in Turkish culture. These are the transition periods consisting of birth, circumcision, military service, wedding and death ceremonies that caused a significiant change in the life of the people, folk culture and beliefs anonymous folk literature and minstrel literature. This study was carried out in Hasanbeyli town center and its villages. One of these villages is Kaypak which is not connected to the town center but close to the town borders, connected to center of Osmaniye. In addition to written sources, oral sources were also used for the research. The information obtained from oral sources was carried out by observation and interview technique.