Mülteci kadınların çok boyutlu algılanan sosyal destek ile psikolojik sağlamlıkları arasındaki ilişki
The relationship between perceived multidimensional social support and psychological resilience of refugee women
- Tez No: 697558
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR AYDIN AVCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyal Hizmetler, Education and Training, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Mülteci, Kadın, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek, Psikolojik Sağlamlık, Refugee, Female, Multidimensional Perceived Social Support, Resilience
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın ve Aile Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Bu araştırma, mülteci kadınların çok boyutlu algılanan sosyal destek düzeyleri ile psikolojik sağlamlıkları arasındaki ilişkiyi ölçmekte olduğu için ilişki arayan tanımlayıcı araştırma yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Materyal ve metod: Araştırmaya Çorum il merkezinde 2019 yılı Ekim ayı ile 2020 yılı Eylül ayı arasında araştırmaya gönüllü katılmayı kabul eden 18 yaş ve üzerinde olan, iletişim kurulabilen mülteci kadınlar dahil edilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Psikolojik Sağlamlık Ölçeği ve Kişisel Bilgiler Formu kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde ise; tanımlayıcı istatistikler (sayı, yüzde) ve çoklu karşılaştırmalar için Duncan testi, ikili karşılaştırmalar için ise t-testi kullanılmıştır. Bunların yanı sıra Pearson Momentler Çarpımı korelasyon katsayısı hesaplanmıştır. Bulgular: Araştırmada; mülteci kadınların Psikolojik Sağlamlık Ölçegi'nden aldıkları toplam puanlar ile Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği'nden aldıkları toplam puanlar arasında pozitif yönlü önemli bir ilişki bulunmuştur. Bunun yanı sıra araştırmada; bekar katılımcıların evli katılımcılardan daha fazla özel kişiden destek aldığı, maddi yardım alma durumunun psikolojik sağlamlık üzerine etkili olduğu, ikamet süresi bir yıl ile iki yıl arasında olan katılımcıların iki yıl ve daha fazla Türkiye'de yaşayan katılımcılardan daha çok psikolojik sağlamlığa sahip olduğu, ırkçılık ya da ayrımcılığa uğrayan katılımcıların daha az arkadaş desteği gördüğü, psikolojik şiddete uğrayan mülteci kadınların diğer katılımcılara oranla daha az psikolojik sağlamlığa sahip olduğu bulunmuştur. Sonuç: Araştırmada; sosyal destek kaynakları fazla olan mülteci kadınların psikolojik sağlamlık düzeylerinin yüksek olduğu, sosyal destek kaynakları az olan mülteci kadınların psikolojik sağlamlık düzeylerinin ise düşük olduğu sonucuna varılmıştır. Bunun yanı sıra mülteci kadınların; medeni durum, eğitim durumu, savaş sontası ülkeye geri dönme istekleri ile sosyal destek düzeyleri arasında anlamlı bir sonuca varılmıştır. Mülteci kadınların; maddi yardım alma durumu, ikamet süresi ve Türkiye'de yaşadıkları sorunlar ile psikolojik sağlamlıkları arasında da anlamlı bir sonuca ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This research was conducted using the descriptive research method, which seeks a relationship, as it measures the relationship between multidimensional perceived social support levels and psychological resilience of refugee women. Material and method: In this study, refugee women aged 18 and over, who could be contacted, who agreed to participate voluntarily in the research between October 2019 and September 2020 in Çorum city center were included. In the study, multidimensional perceived social support scale, psychological robustness scale and Personal Information Form were used as data collection tools. In the analysis of the data obtained, the Duncan test was used for descriptive statistics (number, percentage) and multiple comparisons, and the T-test was used for binary comparisons. In addition, Pearson moments product correlation coefficient was calculated. Results: In the research; A significant positive correlation was found between the total scores of refugee women from the Psychological Resilience Scale and the total scores they got from the Multidimensional Scale of Perceived Social Support. In addition, the study found that single participants received more support from private people than married participants. It has been shown that the condition of receiving financial assistance has an effect on psychological resilience. Participants whose residence period was between one year and two years had more psychological resilience than participants who lived in Turkey for two years or more. Refugee women who were subjected to psychological violence were found to have less psychological resilience than other participants. Conclusions: In the study, it was concluded that the psychological endurance levels of refugee women with high social support resources were high and the psychological endurance levels of refugee women with low social support resources were low. In addition, a significant conclusion was reached between their marital status, educational decency, the willingness of participants to return to the country at the end of the war, and the level of social support for refugee women. A meaningful conclusion was also reached between the status of refugee women receiving financial assistance, their duration of residence and the problems they experienced in Turkey and their psychological resilience.