Askeri personelde rekreasyonel engeller ve yaşam tatmini arasındaki ilişki
The relationship between leisure constraints and life satisfaction among military personnel
  1. Tez No: 697596
  2. Yazar: MUSTAFA SAYANT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRET SOYER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Spor, Sociology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Rekreasyon, Rekreasyonel Engeller, Yaşam Tatmini, Askeri Personel, Recreation, Recreational Barriers, Life Satisfaction, Military Personal
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmanın amacı askeri personelin boş zamanlarında rekreatif faaliyetlere katılımına engel teşkil eden unsurları belirlemek ve bu parametrelerin çeşitli değişkenler açısından farklılık gösterip göstermediğini belirlemektir. Çalışmada, katılımcıların boş zaman değerlendirme aktivitelerine katılım engellerini ölçmek amacıyla Alexandris ve Carrol (1997) tarafından geliştirilen, Gürbüz, Öncü ve Emir (2012) tarafından Türkçe uyarlaması yapılan Boş Zaman Engelleri Ölçeği ve katılımcıların yaşam tatmin düzeylerini belirlemek üzere Diener ve ark. (1985) tarafından geliştirilen Köker (1991) tarafından Türkçe uyarlaması yapılan Yaşam Tatmini Ölçeği kullanılmıştır. Örneklem seçiminde kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Verilerin toplanmasında ise yüz yüze anket yöntemi tercih edilmiştir. Bu çalışmaya 166 askeri personel gönüllü olarak katılım göstermiştir. Askeri personelden elde edilen verilerin analizinde SPSS paket programı aracılığıyla Independent Sample t-test, One-way ANOVA ve Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre bazı demografik özellik açısından farklılık gösterdiği ve yaşam tatmini ile birey psikolojisi alt boyutu arasında negatif yönlü ilişki olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, rekreatif faaliyetlere askeri personelin katılımında psikolojik engeller arttıkça yaşam tatmini düzeylerinin azaldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the factors that constraints the participation of military personnel to recreational activities in their leisure and to determine whether these parameters differ in terms of various variables. In the study, the Leisure Constraint Scale, developed by Alexandris and Carrol (1997) and adapted to Turkish by Gürbüz, Öncü, and Emir (2012) to measure soldiers' constraints to participation in leisure activities, and Diener et al. (1985) was developed by Köker (1991) adapted to Turkish Life Satisfaction Scale to measure soldiers' life satisfaction levels were used. Convenience sampling method was used for the sample selection. In the data collection, face to face survey method was preferred. 166 military personnel participated in this study voluntarily. Independent sample t-test, One-way ANOVA and Pearson Correlation Analysis were used to analyze the data obtained from military personnel. According to the results of the analysis, it was found that there was a difference in terms of some demographic characteristics and there was a negative relationship between life satisfaction and individual psychology sub-dimension. As a result, it was found that life satisfaction levels decreased as psychological constraints increased in the participation of military personnel in recreational activities.