Sektörel bazda yoksulluğun analizi: Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında bir karşılaştırma
Analysis of poverty on a sectoral basis: A comparison between developed and developong countries
- Tez No: 697625
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZHAN TÜRKER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Yoksulluğun Nedenleri, Yoksul Yanlısı Büyüme, Sektörel Büyüme, Panel GMM, Poverty, The Reasons of Poverty, Pro-Poor Growth, Sectoral Growth, Panel GMM
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Yoksulluk olgusu çok boyutlu doğası gereği birtakım ekonomik ve sosyal faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu sebeple yoksulluğun azaltılmasına yönelik geliştirilebilecek politika uygulamaları çeşitlilik göstermektedir. Yoksullukla mücadelede ekonomik büyüme hızı ve kalitesinin yanı sıra ekonomik büyümenin sektörel yapısı da önemlidir. Nitekim bir sektörde elde edilen üretim artışının yoksulluğu azaltıcı etkisi diğer sektörlere kıyasla farklılık gösterebilir. Benzer şekilde sektörel ekonomik büyümenin yoksulluğu azaltıcı etkisi gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler açısından da farklılık sergileyebilir. Yoksulluk ve sektörel ekonomik büyümenin ele alındığı çalışmalarda genellikle gelişmekte olan ülkelere yer verilmiş ve ağırlıklı olarak tarım, sanayi ve hizmetler sektörü ele alınmıştır. Bu çalışmada, sektörel ekonomik büyümenin yoksulluk üzerindeki etkisinin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler açısından analiz edilmesi amaçlanmıştır. 2006-2018 dönemi itibariyle 90 ülkenin dâhil edildiği modelde panel Genelleştirilmiş Momentler Metodu (GMM) kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre tüm ülkelerin sisteme dâhil edildiği modelde diğer sektörlere kıyasla taşıma, depolama ve iletişim, imalat ile madencilik sektörünün yoksulluğu azaltıcı etkisinin daha yüksek olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Diğer yandan gelişmekte olan ülkeler için madencilik, imalat ile taşıma, depolama ve iletişim sektörlerinin yoksulluğu azaltıcı etkisi daha yüksektir. Gelişmiş ülkelerde ise, imalat sanayi ve diğer hizmetler sektörünün yoksulluğu azaltıcı etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of poverty may arise due to its multidimensional nature, depending on a number of economic and social factors. For this reason, policy practices that can be developed to reduce poverty vary. In addition to the economic growth rate and quality, the sectoral structure of economic growth is also important in the fight against poverty. As a matter of fact, the poverty-reducing effect of an increase in production in a sector may differ compared to other sectors. Similarly, the poverty-reducing effect of sectoral economic growth may differ between developed and developing countries. In studies dealing with poverty and sectoral economic growth, developing countries are generally included and mainly agriculture, industry and services sectors are discussed. In this study, it is aimed to analyze the effect of sectoral economic growth on poverty in terms of developed and developing countries. As of the period of 2006-2018, the panel Generalized Method of Moments (GMM) was used in the model that included 90 countries. According to the findings obtained from the study, it was found that the poverty reduction effect of the transportation, storage and communication, manufacturing and mining sectors is higher compared to other sectors in the model in which all countries are included in the system. On the other hand, the poverty reduction effect of mining, manufacturing and transportation, storage and communication sectors is higher for developing countries. In developed countries, it has been concluded that the manufacturing industry and other services sectors have a poverty-reducing effect.