Türkiye'de nanobilim ve nanoteknoloji eğitimi alanında yapılan makaleler ve tezler üzerine bir doküman incelemesi
Document analysis of articles and theses on nanoscience and nanotechnology education in Turkey
  1. Tez No: 697641
  2. Yazar: NERGİZ GAMZE ATİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ŞENOCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Nanobilim, Nanoteknoloji, Nanobilim ve Nanoteknoloji Eğitimi, Doküman İncelemesi, Nanoscience, Nanotechnology, Nanoscience and Nanotechnology Education, Document Analysis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmada Türkiye'de nanobilim ve nanoteknoloji eğitimi alanında gerçekleştirilen makaleler ve tezlerin tematik ve metodolojik durumlarının hangi noktada olduğunun tespit edilmesi ve bu araştırmalardaki eğilimlerin ortaya konması amaçlanmıştır. Bu amaca ulaşmak için nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Türkiye'de nanobilim ve nanoteknoloji alanında gerçekleştirilen ilk çalışmadan başlayarak Aralık 2020' ye kadar yayınlanmış makaleler ve tezler oluşturmaktadır. Ulaşılan makale ve tezler Sözbilir, Kutu ve Yaşar, (2012) tarafından geliştirilen 'Makale Sınıflama Formu' ve 'Tez Sınıflama Formu' kullanılarak analiz edilmiştir. İncelemeye alınan makaleler ve tezler betimsel analize tabii tutularak bulgular frekans/yüzde tabloları şeklinde sunulmuştur. Araştırmada, nanobilim ve nanoteknoloji eğitimi alanında 28'i makale ve 26'sı tez çalışması olmak üzere toplamda 54 araştırmanın bulunduğu ortaya konmuştur. Türkiye'de nanobilim ve nanoteknoloji eğitimi üzerine yapılan ilk çalışmanın 2008 yılında gerçekleştirilen bir doktora tez çalışması olduğu görülmüştür. Tezlerin büyük çoğunluğunun yüksek lisans tezi olduğu, makalelerin çoğunluğunun ise uluslararası yayın yapan dergilerde yayınlandığı anlaşılmıştır. Makale ve tezlerin yoğunlukla farkındalık düzeyi belirleme üzerine olduğu ve nicel araştırma yöntemlerinden tarama deseninin sıklıkla tercih edildiği görülmüştür. Makale ve tezlerde, nitel ve karma araştırma yöntemlerinin de kullanıldığı ancak bu tür çalışmaların azınlıkta kaldığı görülmüştür. İncelenen çalışmalardaki örneklem kitleleri incelendiğinde ise çoğunlukla öğretmen adaylarının tercih edildiği anlaşılmıştır. Araştırma sonucunda ulaşılan bulgular ülkemizde NNT eğitimi üzerine yapılan tez ve makalelerdeki araştırma eğilimlerinin bir fotoğrafı ortaya koymuştur. Böylece hem ilgili alanda çalışan araştırmacılara hem de gelecekte bu alanda çalışmak isteyen kişilere yol gösterici bir takım bulgular sunulmuştur. Ayrıca, çalışmanın bulguları ışığında bazı önerilerde de bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study was to determine the thematic and methodological status of the articles and theses prepared in the field of nanoscience and nanotechnology education in Turkey and to reveal the related trends. In line with this purpose, the document analysis design, one of the qualitative research methods, was used. The study group included articles and theses published until December 2020, starting from the first study carried out in the field of nanoscience and nanotechnology in Turkey. The articles and theses were analyzed using the“Article Classification Form”and“Thesis Classification Form”developed by Sözbilir, Kutu, and Yaşar, (2012). The articles and theses examined were subjected to descriptive analysis, and the findings were presented in the form of frequency/percentage tables. In the study, it was revealed that there were 54 studies in total, 28 of which were articles and 26 of which were theses prepared in the field of nanoscience and nanotechnology education. It was seen that the first study on nanoscience and nanotechnology education in Turkey was a doctoral thesis conducted in 2008. It was revealed that the majority of the theses were master's thesis, and the majority of the articles were published in international journals. In addition, the articles and theses were mostly about determining the level of awareness, and the survey model was frequently preferred among the quantitative research methods. It was seen that qualitative and mixed research methods were also used in articles and theses, yet such studies were few in number. When the sample groups in the studies were examined, it was found that preservice teachers were mostly preferred. The findings revealed a picture of the research trends in the theses and articles on nanoscience and nanotechnology education in Turkey. Thus, the findings were presented as a guide for both researchers working in the related field as well as for those who want to work in this field in the future. Moreover, several suggestions were put forward in the light of the findings obtained in the study.