The impact of job satisfaction on business companies' performance in Amman-Jordan SME's
İş doyumunun Amman Ürdün de yerleşik KOBİ işletmelerinin performansı üzerine etkisi
  1. Tez No: 697656
  2. Yazar: RAKAN AHMAD ALKHATIB
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CİHAN TINAZTEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş doyumu, Operasyonel performans, Ücret, İş ilişkileri, Çalışma ortamı, Job Satisfaction, Operational Performance, Salary, Relationship with Coworkers, Working Environment
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmanın amacı iş doyumunun Amman Ürdün'de yerleşik KOBİ düzeyindeki işletmelerinin performansı üzerine etkilerini araştırmaktır. İş doyumunun düşük olduğu durumlarda, şirket performansı bundan daima etkilenmektedir. Bir işletmenin ekin olabilmesi için, belirli sayıda içeriklere, kendini adamış ve bağlı çalışanlara sahip olması gerekmektedir. İş doyumu çalışanların performanslarını arttırdığı gibi, bireysel performansları doyum seviyelerine bağlı olarak simüle edilebilmektedir. Bu ise iş doyumunun bir şirketin etkinliği için önemlidir. Bu çalışmada veri toplama için nicel metodoloji kullanılmıştır. Hedef örneklem kütlesi Amman Ürdün'deki KOBİ işletmelerinde çalışan toplam 271 katılımcı ile sınırlandırılmıştır. Katılımcılara anket uygulaması yapılmış ve hedef örneklem grubunun tümü anketi yanıtlamıştır. Elde edilen bulgular SPSS 25.0 istatistik paket programı kullanılarak test edilmiştir. Veri analizleri anlamlı bulguları ortaya koymuştur. İş doyumu açısından anahtar değişkenler olan ücret, mevkidaşları ile ilişkiler, çalışma ortamı ve operasyon performansı incelenmiştir. Öne çıkan bazı kritik alanlar ve öneriler şirket yöneticileri ile iş doyumu kavramını daha iyi kavramaları ve şirketin iş performansı üzerindeki önemli rolüne güvenilmesi amacıyla paylaşılmıştır. Bu araştırma konu hakkında gelecek yönlendirmesi ve daha geniş kapsamlı çalışmalara devam edilmesi gerektiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of the research was to study the impacts of job satisfaction on business companies' performance on small and medium-sized SMEs in Amman-Jordan. In a situation where the level of job satisfaction is considerably low, the company's performance is always compromised. For a company to be in effect, it must have several contents, dedicated and devoted employees. Job satisfaction can help employees increase their performance as their performance can be stimulated based on their level of satisfaction. It shows that job satisfaction is important for the effectiveness of a company. A quantitative methodology approach was utilized for data collection. The target population was restricted to as big as 271 respondents involved in SMEs of Amman-Jordan. A questionnaire was set in order to obtain a 100% response rate. For data analysis, Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 25.0 version was used for statistical investigation of collected data. The significant findings were obtained from data analysis. The key variables in context of job satisfaction including salary, relationship with coworker, working environment, and operational performance were investigated and some of the critical areas and recommendations were highlighted to managers and employees for better understanding the concept of job satisfaction, and why this is believed to be playing an important role on business performance of the company. This research concludes by providing future directions and opportunities for study.