تحقيق ودراسة من فصل 'يجهر المصلي' إلى 'باب صلاة المريض' من كتاب 'تحفة الأخيار على الدر المختار' لإبراهيم بن مصطفى الحلبي المِذاري
Burhaneddin İbrahim b. Mustafa el-Halebinin Tuhfetu'l-Ahyar ale'd-Durri'l-Muhtar isimli eserinin 'Yecherü'l-İmam' bölümünden 'Salâtü'l-merîz' babına Kadar tahkik ve incelenmesi / An investigation and study of the chapters between 'Yacharul Musalli (Aloud Worshiping)' and 'Salâtü'l-merîz (The Patient's Prayer)' from the book 'Tuhfetu'l-Ahyar ale'd-Durri'l-Muhtar' by Burhaneddin Ibrahim bin Mustafa Al-Halabi Al-Madhari
- Tez No: 697657
- Danışmanlar: PROF. DR. OSAMA AL HAMWI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Metin, Tuhfetu'l-Ahyar, fıkıh, Tahkik, al-Halebi, Tenvir El Ebsar, Al-Tümürtaşi, Durril Muhtar, Al-Haskfi, Text, Tuhfetu'l-Ahyar, fikh, Verifcation, al-Halebi, Tenvir El Ebsar, Al-Tümürtaşi, Durril Muhtar, Al-Haskfi
- Yıl: 2021
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Araştırmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 258
Özet
Tuhfetu'l-Ahyar isimli eser Hanefi fıkhının en önemli eserlerinden biridir. Bu eser el-Haskefi'nin“Durril Muhtar”,“Ala Tenvir El Ebsar ”kitabına yazılmış bir haşiye niteliğindedir. Bu çalışmanın önemi, Hanefi fıkhının en önemli kitabı olan“Tuhfetu'l-Ahyar ale'd-Durri'l-Muhtar”kitabıyla ilgili derin bir çalışma olması ve bir nüshanın tefsir edilmiş olmasında da kendini göstermektedir. Fıkıh, araştırma, inceleme ve konuların açıklanması konusunda tanınmış bilgindir. Al-Mazari, haşiyesinde, aşağıdaki şekle göre özetleyebileceğimiz, ölçülü ve sağlam bir yöntem benimsemiştir: -Kitabın tamamına değil, sınırlı yerlere açıklık getirirken ve yorum yaparken nesnel bir yöntem benimsedi. -Belirsiz fıkıh terimlerini ve ifadelerini açıkladı. -Fıkıh meselerini meşrulaştı ve Hanefi mezhebine göre yönlendirdi, Bazen Şafii mezhebi gibi diğer mezhepleriyle karşılaştırıyordu. -Konu bazen Kitap ve Sünnet'ten çıkarsanmaktadır, ancak bu sadece küçük bir orandadır. -Görüşü konusunda fanatik değildi ve bazen bu konuda emin değildi, aksine araştırma, düşünme ve tefekkür için alan bıraktı. -Yazara çıkarılmış ve fikrini güçlendirmiş ve bazen tartışılmış ve düzeltilmiştir. -hadis rivayetinde hadislerden çok fıkhî kaynaklara dayanmış ve bunlardan çok azı ile hükmedilmiştir. -Araştırmacı tarafından incelenen kısım, namazla ilgili bazı konuları içermektedir: namazda sesli okuma, imamlık, sehiv secdesi, farz namazı idrak etme, namazı kaza etme gibi. -Bu çalışmada araştırmacı, yazmanın ilk nüshasını ana nüsha olan (a) harfiyle, ikinci nüshayı (b) ve üçüncü nüshayı (c) harfiyle ikisi karşılaştırmak için simgeleyen üç nüshaya dayanmıştır, Belgesel ve betimleyici yaklaşımı kullandı ve bunları bilimsel olarak Hanefi fıkhıyla ilgili bu büyük kitaba hizmet etmek için kullandı. -Araştırmacı, çalışmayı iki bölüme ayırmıştır; Birinci bölümde başyapıtın müellifi Al-Madhari Ibrahim Al-Halabi'yi, Al-Durr Al-Mukhtar'ın müellifi Ala Al-Din Al-Hasakfi'yi ve Tenvir El Ebsar'ın müellifi Al-Tamrtashi'yi tanıttı, tahkik edilen bölümde yazarın yaklaşımı ve kaynaklarına ilişkin açıklamalarla başyapıt kitabının tanımı ve sahibine ait olduğunu geçerliliği üzerine bir çalışma da yapmıştır. -İkinci bölümde ise metni incelemiş, haşiyede yer alan hadisleri ve etkileri çıkarmış, buradaki derin terimleri ve fıkhî terimleri netleştirmiştir. Ayrıca içerdiği kişilere tanıtmıştır.
Özet (Çeviri)
The work named Tuhfetu'l-Ahyar is one of the most important works of Hanafi fiqh. This work is an annotation written in el-Haskefi's books“Durril Muhtar”,“Ala Tenvir El Ebsar”. The importance of this study is that it is a deep study of the most important book of Hanafi fiqh,“Tuhfetu'l-Ahyar ale'd-Durri'l-Muhtar”, and this is also evident in the interpretation of a copy. He is a well-known scholar on fiqh, research, analysis and explanation of subjects. Al-Mazari has adopted a restrained and robust method in his annotation, which we can summarize as follows: -He adopted an objective method in clarifying and commenting on limited parts, not the entire book. -He explained Indefinite fiqh terms and expressions. -He legitimized the issues of Fiqh and guided it according to the Hanafi school, sometimes comparing it to other madhhabs such as the Shafi'i school. -The subject is sometimes deduced from the Book and the Sunnah, but only to a small extent. -He was not fanatical about his View and was sometimes unsure about it, but rather left space for research, reflection and contemplation. -He gave evidence to the author and strengthened his opinion, and sometimes argued and corrected it. -In the hadith transmission, it was based on fiqh sources rather than hadiths and it was ruled with very few of them. -The part examined by the researcher includes some issues related to prayer: reading aloud in prayer, being an imam, prostration of sahw, comprehending the obligatory prayer, making up the prayer, etc. -In this study, the researcher relied on three copies symbolizing the first copy of the manuscript with the letter (a) being the main copy, the second copy (b) and the third copy with the letter (c) both of which are to compare the two, and He used the documentary and descriptive approach and used them scientifically to serve this great book on Hanafi fikh. The researcher divided the study into two parts; In the first part, he introduced Al-Madhari Ibrahim Al-Halabi, the author of the masterpiece, Ala Al-Din Al-Hasakfi, the author of Al-Durr Al-Mukhtar, and Al-Tumurtasi, the author of Tenvir El Ebsar, In the section under verification, he also made a study on the definition of the masterpiece book and the validity of its owner, with explanations on the author's approach and sources. In the second part, he examined the text, extracted the hadiths and their effects in the annotation, and clarified the deep terms and fiqh terms here. He also introduced himself to the people involved.