Otizmli bireylerin fiziksel aktivite programlarına katılım nedenleri ve beklentileri: Aile ve eğitimci üzerine nitel bir araştırma
Reasons and expectations of participation in physical activity programs of individuals with autism: A qualitative research on family and educator
- Tez No: 697671
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK YAMANER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Spor, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Physiotherapy and Rehabilitation, Sports, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Otizm, Fiziksel Aktivite, Yaşam Standartı, Politika, Autism, Physical Activity, Living Standards, Policy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu araştırma, otizmli bireylerin fiziksel aktivite ile rehabilitasyon programlarına katılarak fiziksel gelişim, motor beceri, bilişsel ve zihinsel gelişim, sosyalleşme, günlük yaşam becerileri ve yaşam kalitelerinde olan değişimleri incelemek ayrıca, bu tarz programlara katılmanın maddi karşılığı ve devlet politikası olarak ne kadar önemsendiğini saptamak amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya gönüllü olarak 16 otizmli çocuk sahibi ebeveyn ve 15 fiziksel aktivite eğitmeni katılmıştır. Çalışmamız, olayların akışına duygusallık katılmasına müsaade etmeyen, içinde açık uçlu sorular bulundurup kişinin hikâyesini olduğu gibi aktarmasını sağlayan yarı yapılandırılmış gözlem formu hazırlanarak, aileler ve eğitmenlerle görüşme yapılarak yapılmıştır. Görüşmeler pandemi dolayısıyla telefon ile yapılmış ve kayıt altına alınmıştır. Veriler kaydedilerek yazıya dökülmüş ve manuel analiz yöntemi kullanılarak ayrıştırılmıştır. Analizler sonucunda araştırmada beklenti içinde olunan parametrelerin, fiziksel aktivite ile rehabilitasyon sonucunda olumlu geliştiği ve otizmli bireyin yaşam kalitesini arttırdığı görülmüştür. Devlet yatırımlarının son derece eksik olduğu, katılım göstermek isteyenlerin özel programlara katılması gerektiği ve ekonomik olarak zorlayıcı bir süreç olduğu katılımcılarından alınan veriler ışığında çalışmamızda belirtilmiştir. Çalışmamız sayesinde otizmli bireyin yaşam standartlarının arttırılmasının mümkün olduğu ve her birinin bu tarz rehabilitasyon programlarına katılma noktasında eşit şartlara sahip olmasının önemli olduğu görülmüş olacaktır.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the changes in physical development, motor skills, cognitive and mental development, socialization, daily life skills and quality of life experienced by the individuals with autism by participating in physical activity and rehabilitation programs, and to determine the financial value of participating in such programs and how important such programs are as a state policy. 16 parents of children with autism and 15 physical activity trainers participated in the study voluntarily. Our study was carried out by preparing a semi-structured observation form, which does not allow emotionality to be added to the flow of events, contains open-ended questions, and allows the person to tell his/her story as it is, and by interviewing with families and trainers. Due to pandemic, the interviews were conducted by phone and recorded. The data were recorded, transcribed, and separated using the manual analysis method. As a result of the analyzes, it was seen that the parameters expected in the research developed positively because of physical activity and rehabilitation and increased the life quality of the individual with autism. In the light of the data obtained from the participants, it is stated that the state investments are extremely lacking so that those who want to participate should attend special programs and that this is an economically challenging process. Thanks to our study, it will be seen that it is possible to increase the living standards of individuals with autism and it will be important for each of them to have equal conditions to participate in such rehabilitation programs.