Fiziksel aktivite yapan otizmli bireye sahip ebeveynlerin kaygı ve yaşam kalitesi düzeylerinin incelenmesi
Investigation of anxiety and quality of life levels of parents of autistic individuals WHO DO physical activity
  1. Tez No: 766517
  2. Yazar: HÜSEYİN AKTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAYKAL KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveyn, Otizmli çocuk, Fiziksel Aktivite, Yaşam kalitesi, Kaygı, Parent, Child with Autism, Physical Activity, Quality of Life, Anxiety
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmanın amacı fiziksel aktivite yapan otizmli bireye sahip ebeveynlerinin kaygı ve yaşam kalitesi düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelenmektir. Bu amaçtan yola çıkarak 53 fiziksel aktivite yapan otizmli bireye sahip ebeveyn (34 anne ve 19 baba) katılım göstermiştir. Araştırmada, mevcut durumu ortaya çıkartmayı amaçlayan betimsel taramaya ve ilişkisel taramaya yönelik bir yöntem kullanılacaktır. Araştırmadan elde edilen bulgular, otizm spektrum bozukluğu tanısı alan çocukların ebeveynlerin veri toplama araçları kapsamındaki kullanılan“Bilgilendirmeli Olur Formu, Sosyodemografik Bilgi Formu, Beck Kaygı Ölçeği, Otizmde Yaşam Kalitesi Ölçeği-Ebeveyn Sürümü Ölçekleri”nden yararlanılmıştır. Aynı zamanda ilişkileri hesaplamak için ANOVA testi uygulanmıştır. Çalışma sonucunda; çocukların otizm seviyesiyle, aile bireylerinin eğitim durumlarıyla ve gelir düzeyleriyle bireylerin kaygı ve yaşam kalitesi düzeyleri arasındaki ilişki için anlamlılık değerleri olduğu elde edilmiştir. Bu bağlamda fiziksel aktivite yapan otizmli bireye sahip ebeveynlerinin kaygı ve yaşam kalitesi düzeyleri arasındaki ilişki anlamlı düzeyde olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between anxiety and quality of life levels of parents with autistic individuals who do physical activity. Based on this purpose, 53 parents (34 mothers and 19 fathers) of individuals with autism who do physical activity participated. In the research, a method for descriptive scanning and relational scanning, which aims to reveal the current situation, will be used. The findings obtained from the study were used in the“Informed Consent Form, Sociodemographic Information Form, Beck Anxiety Inventory, Autism Quality of Life Scale-Parental Version Scales”used within the scope of data collection tools of parents of children diagnosed with autism spectrum disorder. At the same time, ANOVA test was applied to calculate the relationships. In the results of working; It was found that there are significant values for the relationship between the autism level of the children, the education and income levels of the family members and the anxiety and quality of life levels of the individuals. In this context, it has been determined that the relationship between the anxiety and quality of life levels of the parents of autistic individuals who do physical activity is at a significant level.