Okul öncesi dönemde verilen satranç eğitiminin dikkat gelişimine etkisi
The effect of chess education given in pre-school on the development of attetion
- Tez No: 697717
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZGENEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Anasınıfında Dikkat, Erken Çocukluk, Okul Öncesi, Satranç Eğitimi, Attention in kindergarten, early childhood, preschool education, chess education
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi dönemde verilen satranç eğitiminin çocukların dikkat gelişimine etkisi olup olmadığını belirlemektir. Araştırma kontrol gruplu ön test son test deneysel desene göre tasarlanmış ve yürütülmüştür. Araştırmada“FKF-K”Beş yaş çocukları için dikkat testi uygulanmış, ön test uygulaması yapılıp verilerin sonucu kaydedilmiştir. Daha sonra 6 hafta boyunca hafta da beş gün iki ders saati olmak üzere deney grubunda olan çocuklara satranç dersi verilmiş ve bu eğitim sonucunda deney ve kontrol gruplarına son test uygulaması yapılıp, bir ay sonunda da kalıcılık testi yapılıp veriler kaydedilmiştir. Bir ay sonra yapılan kalıcılık testinde artan dikkatlerinin kalıcılık oranına bakılmıştır. Elde edilen verilerin analizinin yapılması için SPSS istatistik paket programı kullanılmıştır. Deney kontrol grupları arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığını belirlemek için ölçeklerden aldıkları puanları Bağımsız grup t testi ve bağımlı grup t testi yararlanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar şöyledir: Deney ve kontrol grupları arasında anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Ayrıca satranç eğitimi verilmeyen kontrol grubundaki çocuklarında dikkat düzeyleri az da olsa artmıştır. Bu dikkat çekici bir bulgu olarak kabul edilebilir. Kontrol grubundaki bu etki okul öncesi eğitimin etkisi olarak görülebilir. Buna göre okul öncesinde verilen satranç eğitiminin çocukların dikkatlerini anlamlı düzeyde etkilediği düşünülmektedir. Devamında yapılan kalıcılık testi ise son testin dikkat oranının devamlılığını koruduğu görülmüştür. Ayrıca satranç sporunun okul öncesi dönemde kolaylıkla öğretilebildiği ve tüm etkinliklerde uygulanabilirliği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine whether chess education given in the preschool period has an effect on the attention development of children. The research was designed and contucted according to the pre-test post-test experimental design with a control group. In the study, ''FTF-K'' attention test was applied for five- year old children, the pre-test was applied and the results of the data were recorded. Afterwards, chess lessons were given to the children in the experimental group for two hours, five days a weeks, and as a result of this training, a post-test was applied to the experimental and control groups, and at the end of a month, a permanence rate of their increased attention was examined. SPSS statistical pacgage program was used to analyze the obtained data. İndependent group t test and dependent group t test were used to determine whether there was a significant difference between the experimental and control groups. The results obtained from the research are as follow: It was observed that there was a significant difference between the experimental and control groups. Accordingly, it is thought that chess training given in the pre-school period significantly affects children's attention. In addition, it was concluded that chess can be easily taught in pare-school period and can be applied in all activities.