Meme kanseri radyoterapisinde hibrit teknik kullanılmasının plan kalitesine etkisinin araştırılması
An investigation of the effect of using a hybrid technique on the quality of plans in breast cancer radiotherapy
  1. Tez No: 697750
  2. Yazar: SULTAN ÇİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE BİLGE BECERİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyasyon Onkolojisi, Radiation Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Breast Cancer, Radiotherapy, Hybrid Planning, Treatment Plan Comparison
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Onkoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada, meme ışınlamalarında radyoterapinin başarısını arttırmak için hibrit planlama teknikleri kullanılarak hem tümöre uygulanan dozu daha homojen hale getirmek, hem de çevredeki sağlıklı dokulara uygulanan dozu en aza indirerek lokal kontrolü arttırmak hedeflenmektedir. Tez çalışmamız radyoretapi tedavisi almış meme kanseri tanılı 10'u sağ ve 10'u sol olmak üzere 20 hastanın BT görüntülerinden yararlanarak retrospektif olarak yapılmıştır. Her hastaya 3DCRT, IMRT, VMAT planları ve bu tekniklerden %50-%50 ağırlıklı kombinasyonlar ile elde edilen 3DCRT+IMRT, 3DCRT+VMAT ve IMRT+VMAT hibrit planları hazırlanmıştır.Tedavi plan kaliteleri değerlendirilirken Doz Volüm Histogramı (DVH) bilgileri kulllanılmıştır. Karşılaştırma parametreleri, Planlanan Hedef Volüm (PTV), Kritik Organ (OAR) dozları, Homojenite İndeks (HI), Konformite İndeks (CI) ve Monitör Unit (MU) değerleridir. Çalışmamızda, sağ ve sol meme ışınlamalarında en iyi CI değeri VMAT, HI değeri ise IMRT+VMAT hibrit planlarda elde edilmiştir. Akciğer için en düşük V20(%) değerleri IMRT+VMAT hibrit planlarında elde edilirken; V5(%) ve V10(%) değerleri 3DCRT, 3DCRT+IMRT ve 3DCRT+VMAT hibrit planlarında elde edilmiştir. Karşı meme dozları 3DCRT+IMRT, 3DCRT+VMAT hibrit planlarında en düşük değere sahiptir. Sol meme kalp V30(%) değeri en düşük olan teknik VMAT iken; V5(%) hacmi en düşük 3DCRT, 3DCRT+IMRT, 3DCRT+VMAT hibrit planlarla elde edilmiştir. Çalışmanın sonucunda; meme ışınlamalarında IMRT+VMAT, 3DCRT+IMRT, 3DCRT+VMAT hibrit planlarının aynı ve karşı taraf akciğer dozunu, ışınlanan akciğer hacmini, karşı meme dozunu, ışınlanan karşı meme hacmini ve kalp dozunu azaltarak plan kalitesini arttırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to make the dose applied to the tumor more homogeneous using hybrid planning techniques in breast cancer radiotherapy, and to increase local control by minimizing the dose applied to surrounding healthy tissues. Our thesis study was conducted retrospectively using CT images of 20 patients, 10 of whom were right and 10 of whom were left, diagnosed with breast cancer who had received radioretapy treatment. 3DCRT+IMRT, 3DCRT+VMAT and IMRT+VMAT hybrid plans obtained by 50% -50% weighted combinations of 3DCRT, IMRT, VMAT plans and IMRT + VMAT hybrid plans were prepared for each patient. Dose Volume Histogram (DVH) information was used to evaluate the quality of the treatment plan. The comparison parameters were determined as the Planned Target Volume (PTV), Critical Organ (OAR) dose values, Homogeneity Index (HI), Conformity Index (CI) values and Monitor Unit (MU) values. In our study, the best CI value for right and left breast irradiation was obtained in VMAT, and the HI value was obtained in IMRT+VMAT hybrid plans. The lowest values of V20(%) for the lung were obtained in the IMRT+VMAT hybrid plans, while the values of V5(%) and V10(%) were obtained in the 3DCRT, 3DCRT+IMRT and 3DCRT+VMAT hybrid plans. Contra breast doses have the lowest value in 3DCRT+IMRT, 3DCRT+VMAT hybrid plans. The left breast heart V30(%) value was the lowest technical VMAT, while the V5(%) volume was the lowest with 3DCRT, 3DCRT+IMRT, 3DCRT+VMAT hybrid plans. As a result of the study, it was seen that IMRT+VMAT, 3DCRT+IMRT, 3DCRT+VMAT hybrid plans increased the quality of the plan by reducing the same and contralateral lung dose, irradiated lung volume, contra breast dose, irradiated contra breast volume and heart dose during right and left breast irradiation.