15-18 yaş gurubu ergenlerin sosyal medya tutumlarının depresyon üzerine etkileri
The effects of social media attitude of adolescents of 15-18 age ages on depression
  1. Tez No: 697797
  2. Yazar: MERVE OKDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN KAZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ergenlik, Sosyal Medya, Sosyal Medya Tutumları, Depresyon, Adolescence, Social Media, Social Media Attitudes, Depressio
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Günümüzün belki de en çok konuşulan konusu haline gelen ve hayatımızın bir parçası halini alan sosyal medyanın avantajları ve dezavantajları her yaş gurubundaki bireyi etkilediği yadsınamaz bir gerçektir. Gelişim dönemleri değerlendirildiğinde psikolojik ve fizyolojik olarak en fazla değişimin yaşandığı dönem olan ergenlik dönemi bireylerin sosyal medya tutumlarının farklılaşması birçok araştırmacının, öğretmenlerin ve ebeveynlerin üzerinde durduğu bir konu halini almıştır. Bu araştırmanın amacı Lise kademesinde öğrenim görmekte olan 15-18 yaş grubu öğrencilerin sosyal medya kullanım tutumlarının depresyon üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırmanın örneklemi, Bursa ili Mustafakemalpaşa ilçesinde devlet-özel liselerde öğrenim görmekte olan 9. 10. 11. Ve 12. Sınıf toplam 230 öğrencinin katılımı ile gerçekleşmiştir. Verilerin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Sosyal medya Tutum Ölçeği ve Beck Depresyon Ölçeği kullanılmıştır. Öğrencilerden toplanan veriler, IBM SPSS 26 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Sosyal medya tutumları yaş, cinsiyet, okul türü ve sınıf düzeyleri değişkenleri alınarak depresyona etkileri incelendiğinde aralarında anlamlı ve pozitif bir ilişki olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is an undeniable fact that the advantages and disadvantages of social media, which has become the most talked about topic of our day and a part of our lives, affect individuals of all age groups. When the developmental periods are evaluated, the differentiation of social media attitudes of individuals during adolescence, which is the period when the most psychological and physiological changes are experienced, has become a topic that many researchers, teachers and parents emphasize. The aim of this study was to investigate the effects of social media use attitudes of 15-18 age group students studying at the high school level on depression. The sample of the study was carried out with the participation of a total of 230 students in 9th, 10th, 11th and 12th grades, who are studying in state-private high schools in the district of Mustafakemalpaşa in Bursa province. Personal Information Form, Social Media Attitude Scale and Beck Depression Scale were used to collect data. The data collected from the students were analyzed using IBM SPSS 26 program. When the effects of social media attitudes on depression were examined by taking age, gender, school type and grade levels variables, it was concluded that there was no significant and positive relationship between them.