Geleneksel medyadan sosyal ağlara, içeriğin dönüşümü: Cüneyt Özdemir Youtube kanalı örneği
Transformation of content from traditional media into social networks: The example of Cüneyt Ozdemir Youtube channel
- Tez No: 697798
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: İnternet Yayıncılığı, Televizyon Yayıncılığı, Yakınsama, Youtube, Cüneyt Özdemir, Online Broadcasting, Television Broadcasting, Convergence, Youtube, Cüneyt Özdemir
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Geleneksel televizyon yayıncılığı içerisinde önemli bir yer tutan haber yapımları, televizyonun internet ile yakınlaşması sonucunda ortaya çıkan internet video platformlarında da oldukça rağbet gören bir içerik türü haline gelmiştir. İnternet yayıncılık ortamlarının yeni gelişen yapısı gereği, içerik ve biçim anlamında televizyon yapımları ile internet yapımları arasında bir takım farklılıklar göze çarpmaktadır. Bu bağlamda televizyon yapım standartlarının yeni bir form kazanarak yeni medya platformlarında kendine yer edindiği görülmektedir. Bu çalışmada televizyon haber programlarının, internet yayın platformlarındaki benzer içerikler ile ortaya çıkan biçimsel farklılıkları ve benzerlikleri üzerine bir inceleme yapılmıştır. Bu kapsamda CNN Türk televizyonunda yayınlanan 5N1K programı ile bu programın yapımcısı olan gazeteci Cüneyt Özdemir'in kişisel Youtube kanalında yayınladığı videolar incelenmiştir. Gazeteci Cüneyt Özdemir'in hem geleneksel medyada hem de yeni medya platformlarında içerik üretiyor olması, çalışma açısından uygun bir örnek oluşturmuştur. Ele alınan bu içerikler betimsel analiz yöntemiyle incelenerek bulgular değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
News programs, which play a vital role in traditional television broadcasting, have also become a popular content on online video platforms, thanks to the rising convergence between television and the internet. As a result of the newly-developing nature of the online broadcasting media, there are certain differences between productions on television and the internet in terms of both content and form. In this context, the standards related to television productions have gained a new form and secured a place on the new media platforms. This study focuses on the formal differences and commonalities between news programs on television and similar contents on online broadcasting platforms. Within this scope, the program“5N1K”on the television channel CNN Türk, anchored by Cüneyt Özdemir, and the videos he broadcasts on his personal Youtube channel will be comparatively examined. The fact that Cüneyt Özdemir produces content both for traditional media and the new media platforms constitutes a convenient example for this study. The aforementioned contents have been examined through descriptive analysis and findings have been evaluated accordingly.