Drama etkinliklerinin ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin sosyal bilgiler dersindeki motivasyonuna, akademik başarısına, tutumuna ve bilgilerin kalıcılığına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of drama activities on the motivation, academic success, attitude, and the permanency of knowledge of 4th grade primary school students in social studies lesson
- Tez No: 697827
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULHAK HALİM ULAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: sosyal bilgiler, drama yöntemi, motivasyon, başarı, ilkokul, social studies, drama, motivation, academic achievement, primary school
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, drama yöntemi ile öğretimin ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin sosyal bilgiler dersi başarısına, tutumuna ve motivasyonuna etkisini ve bu sürece ilişkin öğrenci görüşlerini incelemektir. Yöntem: Bu araştırma nitel ve nicel paradigmaları birlikte ele alan ve karma araştırma yöntemi desenlerinden sıralı desene göre tasarlanmış. Araştırmanın nicel bölümünde ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılırken, nitel veriler için ise yarı yapılandırılmış görüşme formu ve öğrenci günlüklerinden faydalanılmıştır. Araştırmada yapılan deneysel uygulamanın etkisini incelemek amacıyla, Sosyal Bilgiler Başarı Testi, Sosyal Bilgiler Tutum Ölçeği ve Sosyal Bilgiler Motivasyon Ölçeği kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde Independet T Test kullanılmıştır. Deney ve kontrol gruplarının ön test ve son test ortalamalarının karşılaştırılmasında bağımsız gruplar t testi kullanılmıştır. Nitel verilerin analizi için ise içerik analizine göre analiz yapılmıştır. Bulgular: Drama etkinliklerin uygulamasından önce deney ve kontrol grubunun başarı testi ortalamaları arasında anlamı farklılık bulunmazken, son testte anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Yeni drama etkinlikleri ile sosyal bilgiler öğretiminde öğrencilerin tutumlarını ölçmek amacıyla işe koşulan tutum ölçeğinin ön testlerinde anlamlı bir farklılık yokken son testte deney grubu lehine anlamlı bir farklılık ortaya çıkmıştır. Ayrıca drama etkinliklerinin öğrencilerin sosyal bilgiler dersi motivasyonu üzerinde deney grubu lehine anlamlı düzeyde olumlu yönde bir etki oluşturduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte, kalıcılık testinde deney ve kontrol gruplarından elde edilen puan ortalamalarında deney grubu lehine anlamlı bir fark ortaya çıkmıştır. Nitel bulgularda da bu bulgularla örtüşen sonuçlar elde edilmiştir. Sonuç: Drama etkinliklerinin sosyal bilgiler dersinde kullanılması, öğrencilerin akademik başarılarının artmasında, motivasyonunda ve derse karşı olan tutumlarında önemli değişimler meydana getirdiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this research was to investigate the effect of using drama in teaching on the achievement, attitude and motivation of 4th grade primary school students in social studies lesson and to examine students' views on this process. Method: Sequential research design, a mixed research method design in which both quantitative and qualitative paradigms are used, was adopted in this study. In the quantitative part of the study, a quasi-experimental design with pretest-posttest control group was used to obtain quantitative data whereas in the qualitative part semi-structured interview form and student diaries were used to collect qualitative data. Social Studies Achievement Test, Social Studies Attitude Scale and Social Studies Motivation Scale were used to collect quantitative data and to investigate the efficiency of the experimental intervention. Independent Samples T-test was used in the analysis of quantitative data. Independent samples t-test was used to compare the mean scores of pre-test and post-test of the experimental and control groups. For the analysis of qualitative data, content analysis was used. Findings: Although there was no significant difference between the achievement test mean scores of the experimental and control groups before the implementation of the drama activities, a significant difference was found in the post-test. Similarly, there was no significant difference in the pre-tests of the attitude scale used to measure the attitudes of students towards social studies lesson with new drama activities; however, a significant difference was found group in the post-test in favor of the experimental group. In addition, it was found that drama activities had a significant positive effect on the motivation of the students in the social studies lesson in favor of the experimental group. In the permanency test applied 3 months after the post-test, a significant difference was found in favor of the experimental group in the mean scores of the experimental and control groups. In the qualitative findings, results that are in line with these findings were obtained. Result: It has been concluded that the use of drama activities in the social studies course leads to significant changes in the increase of students' academic achievement, motivation and attitudes towards the course.