Elmalılı Hamdi Yazır'ın tefsirinde kötülük problemi
The problem of evil in Elmalılı Hamdi Yazir's interpretation
  1. Tez No: 697884
  2. Yazar: EMEL ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Allah, İyilik, Kötülük, Hikmet, İlâhî Adalet, İrâde, İmtihan, İnsan, Âlem, God, Goodness, Evilness, Wisdom, Divine Justice, Free Will, Human, Universe
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Kötülük sorunu, insanoğlunun varoluşundan bu yana pek çok düşünür tarafından tartışılagelen bir problem olmuştur. Kelam ilminin de tartışma konuları arasında ön planda yer alan kötülük problemi için farklı fikirler öne sürülmüş, sorun anlaşılmaya çalışılmıştır. Kelâmî problemlerde, Ehl-i Sünnet anlayışının dışına çıkmamaya özen gösteren Elmalılı M. Hamdi Yazır'ın meseleye yaklaşımını Hak Dini Kur'an Dili adlı Tefsirini esas alarak ele alacağız. Çalışmamız, giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde tezin konusu, amacı, yöntemi ve kaynakları ele alınmış; Elmalılı'nın hayatı, ilmî kişiliği, kelamcılığı ve eserlerine kısaca değinilmiştir. Birinci bölümde kötülüğün tanımı yapıldıktan sonra problem, İslam dışındaki bazı dinler açısından işlenmiş; Batılı filozofların, Müslüman düşünürlerin ve Kelâmî grupların görüşleri ele alınmıştır. Çalışmamızın esas kısmını oluşturan ikinci bölüme gelince, Kur'an-ı Kerîm'de kötülük ile ilgili geçen bazı kavramlara Elmalılı'nın yorumu katılarak yer verilmiştir. Onun Kötülük Problemine Yaklaşımı, kötülük çeşitleri başlıkları altında incelenmeye çalışılmıştır. Elmalılı, hükümlerinde adalet sahibi olan Allah'ın her şeyi hikmet üzere yarattığını belirtir. Hikmet ile yaratılmış olan bu düzen karşısında kendisine verilen irade gücü ve akıl dolayısıyla insanın imtihana çekileceği düşüncesi müellifin, kötülük problemini çözüm tarzını teşkil etmektedir. v
Özet (Çeviri)
The problem of evil is a subject that many thinkers have discussed since the existence of humanity. At the same time this problem have been also the subject of discussion of the science of Kalam. Islamic scholars have put forth different ideas about this matter and tried to be understood the problem of evil. We will examine Elmalılı Hamdi Yazar's approach to this issue, who tries not to go beyond the understanding of Ahl As-sunnah in the Kalam problems, in the light of his book called Hak Dini Kur'an Dili. This study consist of an introduction, two sections and conclusion. In the introduction, the subject, purpose, method and sources of the thesis are discussed. After that, Elmalılı Hamdi Yazır's life, scientific personality, theology and works are briefly mentioned in the first chapter, the concept of evil is defined and then the problem of evil is evaluated from the perspective of some non-İslamic religions. In addition, the ideas of Western philosophers, Muslim intellectuals and Islamic sects is also examined. In the second part, which constitutes the main section of our study some concepts related to evil in the Holy Quran are analyzed in light of Elmalılı Hamdi Yazır's opinions. Moreover, Elmalı Hamdi Yazır's approach to the problem of evil is studied under the title of types of Evil. Elmalılı Hamdi Yazır expreses that God created everything with wisdom and, he believes that in this order created with wisdom, man will be put to the test because of the reason and will power given to him. This idea reveals Elmalılı Hamdi Yazır's the solving style this problem of evil. vii