Edirneli Arapzâde Muhammed ilmî Efendi ve Mîzânü't-Tarîk adlı eserinde tasavvufî görüşleri
Arapzade Muhammed İlmi efendi from Edirne and his sufistical views in his work titled Mizanu't-Tarik
  1. Tez No: 697883
  2. Yazar: İLHAN KASIRGA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, Arapzâde Muhammed İlmî, Adâp-Erkân, Nakşibendî-Müceddiyye, Arapzade Muhammed İlmî, Sect-etiquette, Naqshbandi-Mujaddiyya, Mysticism
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
17. asrın son ve 18. asrın ilk yarısında Osmanlı coğrafyasında yaşamış Nakşibendî-Müceddidiyye temsilcilerinden Arapzâde Muhammed İlmî Efendi (ö.1130/1718), Sufî yönünün olması yanında önemli bir Osmanlı âlimidir. Ravzatü'l-Ma'ârif ve Hadîkatü'l-Letâif gibi ilmi yönünü gösteren risâleleri olmak üzere çeşitli türde eserleri vardır. Ancak bu çalışmada esas olarak Tarîkat adâp ve erkânlarını ihtiva eden Mîzânü't-Tarîk adlı eseri incelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde Arapzâde Muhammed İlmî Efendi'nin hayatı, ilmî ve tasavvufî şahsiyetiyle birlikte eserleri, bağlı bulunduğu tarîkat kolu ve tasavvufî görüşleri hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde Mizânu't-Tarîk adlı eserin tahlili yapılmış olup, risâlede ele alınan konulardan bahsedilmiştir. Son olarak eserin, çalışmada günümüz Türkçesine aktarılıp ek olarak yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Arapzade Muhammed İlmi Efendi (d.1130/1718), one of representatives of the Naqshbandi-Mujaddiyye who lived in the Ottomam empaire in the last half of te 17th centry and the first half of the 18th centy, is on important Ottoman rehatur as well as having a Sufi aspect. He has various kinds of works, such as Ravzatü'l – Ma'arif and Hadikatü'l-Letaif, which show his scientific direction. However, in this study, his work called Mizânu't- Tarîk, which mainly İncludes the etiquette and monners of the Tariqa, has been examined. In the first part of the study, information about the life of Arapzade Muhammed İlmi Efendi, his scientific and mystical personality, his works, the branch of the sect and his mystican? Views are given. İn the secand port, the analyris of the work called Mizânu't-Tarîk was made and the subjects discussed in the treatire were mentioned. İn the last part, the work, which has a copy of the authar has been tranferred to todays Turkish in the study and given as an appendix.