Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır'ın Hak Dini ve Kur'an Dili tefsirinde teşbîh ve temsîli anlatım
Presentation and representative expression in the book of Elmalili Muhammed Hamdi Yazır 'The Right Religion and the Qur'an Language'
- Tez No: 628097
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET EMİN YURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Elmalılı, The Right Religion And The Qur'an Language, Tafsir, Teşbîh, Temsîl
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Araştırmanın konusu; son dönem İslam âlimlerinden olan Elmalılı Hamdi Yazır'ın hayatı, ilmi kişiliği ve Hak Dini Kur'ân Dili adlı tefsirinde teşbîh ve temsîli anlatımla ilgili ayetlere bakış açısını inceledik. Çalışmanın amacı ise müellifin tefsir yönteminin anlaşılması ve tefsir ilmine sağlamış olduğu katkısının tespit edilmesidir. Araştırma, iki bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölümde Elmalılı'nın hayatı, ilimi kişiliği, eserleri ve Hak Dini Kur'ân Dili adlı eserinin özelliklerinden bahsettik. Belli başlı temsil üsluplarından ve diğer edebi sanatlardan bahsettik. İkinci bölümde ise Elmalılı'nın tefsirinde teşbîh ve temsîllere yaklaşımını ele aldık. Anahtar Kelimler: Elmalılı, Hak Dini Kur'ân Dili, Tefsir, Teşbîh, Temsîl.
Özet (Çeviri)
The subject of the research; We examined the perspective of Elmalılı Hamdi Yazır, who is one of the most recent Islamic scholars, about his life, his scientific personality and the verses related to presentatıon and representatıve expressıon in his commentary named“The Right Religion And The Qur'an Language.”The aim of the study is to understand the tafsir method of the author and to determine his contribution to the science of tafsir. The research consists of two parts. In the first part, we talked about Elmalılı's life, his personality, his works and the characteristics of his work named“The Right Religion And The Qur'an Language.”We have talked about major representational styles and other literary arts. In the second part, we have discussed the approach of Elmalılı to the art of presentatıon and representation (teşbîh and temsîl).