Yusuf sûresi'nin belâgat ilmi açısından tahlili
The analyses of the surah Yusuf in terms of rhetoric (belaghat)
- Tez No: 697891
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL HACIMÜFTÜOĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Din, Religion
 - Anahtar Kelimeler: Kur'an, Yusuf suresi, Belâgat, Beyan, Meânî, Bedî, Qur'an, Surah Yusuf, Rhetoric, Beyan, Maânî, Bedî
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 175
Özet
Kur'an tefsirlerinde ve Kur'an merkezli ilk dönem edebî çalışmalarda en çok dikkat çeken konulardan biri, dilsel ve retorik tahlillerdir. İslam âlimleri Kur'an-ı Kerim'i bir dil mucizesi kabul ettiklerinden, bu yöndeki araştırmaların çokluğuna ve zenginliğine hayret edilmemelidir. Bizim“Yusuf Suresinin Belâgat İlmi Açısından Tahlili”başlığı altında yaptığımız çalışma da söz konusu zenginliğin bir kısmını açığa çıkarmak amacına yöneliktir. Yusuf suresi yüzlerce hadiseyi ve oldukça uzun zaman dilimini veciz biçimde anlatan özel bir kıssadır. Diğer Kur'an kıssaları Kur'an'ın değişik surelerinde serpiştirildiği halde Yusuf kıssası tek bir surede zikredilmiştir. Surede işlenen konuların çok geniş kapsamlı olması ve tamamının bir sureye sıkıştırılması, Belâgat ilmi içine giren edebî sanatların birçoğunun kullanılması sonucunu da beraberinde getirmiştir. Bu da Kur'an'ın mucizevi özelliklerine yeni bir boyut katmıştır.
Özet (Çeviri)
Linguistic and rhetorical analyzes are one of the most striking subjects in Qur'an exegesis and early Qur'an-centered literary studies. Since Islamic scholars regard the Qur'an as a miracle of language, the abundance and richness of research in this direction should not be surprising. Our study under the title of“The Analyses of the Surah Yusuf In Terms of Rhetoric (Belaghat)”aims to reveal some of the richness in question. Surah Yusuf is a special story that concisely describes hundreds of events and a very long period of time. Although other Qur'anic stories are interspersed in different suras of the Qur'an, the story of Yusuf is mentioned in a single surah. The fact that the subjects covered in the surah are very comprehensive and that they are all compressed into one surah has resulted in the use of many of the literary arts that fall under the science of rhetoric. This has added a new dimension to the miraculous properties of the Qur'an.