12-15 yaş arası bireylerde sınav kaygısının 'kabul ve kararlılık terapisi (act) modeli' ile incelenmesi
The examination of exam anxiety with individual and stability therapy (act) model in individuals from 12-15 years
- Tez No: 697929
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CUMHUR TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: 12-15 years, conscious awareness, attention, decision making, acceptance, determination, anxiety, exam
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın amacı; 12-15 yaş arası bireylerin sınav kaygısının, kabul ve kararlılık modeli ile sınava yükledikleri anlam, bilinçli farkındalık, durumluluk kaygısı, değer verme, kabul ve dikkati incelemektir. Araştırma nicel yöntemle tasarlanmış, 30 çocuk ile görüşülmüştür. Araştırmanın katılımcılarını İstanbul ilinde yaşayan ortaokul eğitime devam eden 12-15 yaş arası bireyler oluşturmaktadır. Verilerin toplanması için anket formları ve ölçekler kullanılmıştır. Başta sosyo-demografik form olmak üzere, sınav kaygısı ölçeği, çocuk kabulü ve dikkat ölçümü (CAMM), özbenlik ilişkili benlik ölçeği, durumluluk sınav kaygısı ölçeği ve bilinçli farkındalık ölçeklerinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, sınav kaygısı bilinçli farkındalık, dikkat, kabul, kararlılık, karar verme, değerler üzerinde etkili olduğu görülmüştür. Sonuçlar ilgili alan yazına göre tartışılmış ve gelecekte yapılabilecek çalışmalar önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is that exam anxiety, acceptance and determination model of individuals between the ages of 12-15 to examine the meaning, conscious awareness, state anxiety, appreciation, acceptance and attention. The research was designed with quantitative method, 30 interviewed with the child. The participants of the study are individuals between the ages of 12 and 15 who continue their secondary education in district of Istanbul. Questionnaire forms and scales were used to collect data. Exam anxiety scale, child acceptance and attention measurement (CAMM), self-related self-scale, state exam anxiety scale and conscious awareness scales, especially socio-demographic form, were used. According to the findings obtained as a result of the research, exam anxiety was found to have an impact on conscious awareness, attention, acceptance, determination, decision making, and values. The results are discussed according to the relevant literature and future studies are proposed.