Türk Avrasyacılığında kadının yeri
The place of women In Turkish Eurasianism
- Tez No: 698144
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ŞİRİN DİLLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türk Avrasyacılığı, Avrasya, Feminizm, Türk Kadını, Turkish Eurasianism, Eurasia, Feminism, Turkish Woman
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Soğuk Savaş döneminin sona ermesiyle birlikte uluslararası alanda daha fazla yer almaya başlayan Avrasyacılık, yeni bir alternatif politika olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkiye'nin de Avrasya'ya yönelik olan genellikle diğer Türk devletleri ile yapılan siyasi, kültürel, ekonomik işbirliklerini Türk Avrasyacılığı adı altında değerlendirmek mümkündür. Bu akademik çalışma yoluyla Türk Avrasyacılığının gelişimi değerlendirilip, kimlik politikaları doğrultusunda Türk Avrasyacılığının bölgeye yönelişi ve bu bağlamda Türk kültüründe önemli bir yeri olan kadının konumundan bahsedilmiştir. Ayrıca Türk Avrasyacılığının feminizm ile diyalog halinde olması durumunda bu akıma sunabileceği katkılara dair bilgiler verilmektedir. Bu çalışmanın amacı, Türk Avrasyacılığı düşüncesinin zamana yenik düşmeden, zaman içerisinde kaybolup giden bir düşünceye dönüşmeden, ortaya çıktığı dönemden başlayarak kavramın içinin devamlı kısırlaştırıldığı ve sürekli çarpıtıldığı bir deneyim yaşamasının önüne geçmektir. Bu bağlamda çalışmanın birinci bölümünde kimlik politikaları üzerinden şekillenen Avrasya politikaları belirtilirken, ikinci bölümde Türk Avrasyacılığının aktörlerinden ve Türk kadınından bahsedilmiştir. Son bölümde ise feminist teori üzerinden Türk Avrasyacılığı değerlendirilmiştir. Çalışma yöntemi olarak tarama modeli kullanılmıştır. Bu kapsamda veriler, literatür taraması ile alanda yapılan akademik çalışmalardan elde edilmiştir. Yapılan okumalar sonucunda Türk Avrasyacılığının günümüzde kendi içini coğrafi olarak da, politik olarak da, beklenti olarak da gün geçtikçe daralttığı gözlemlenmiştir. Bu bağlamda hazırlanan bu tez çalışması, önceleri cılız bir düşünce akımı olan ancak sonrasında evrensellik ve kitlesellik kazanan feminizmin deneyimiyle Türk Avrasyacılığının gelişmesine olanak verebilecek bir analiz sunmayı amaçlamaktadır. Türk Avrasyacılığının kitleselliğine kadınların da dertlerini ve hak arayışlarını dahil edebildiği oranda bölgede daha da güçlü olarak var olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Through this academic study, the orientation and development of Turkish Eurasianism to this region is explored in line with identity politics and the position of women which used to play a significant role in Turkish culture. In addition to that, Turkish Eurasianism and its dialogue with feminism is discussed: The potential contribution of feminism to Turkish Eurasianism is debated. Trully, with the end of the Cold War, Eurasianism has started to come into prominence in international arena and became a new alternative policy. Turkey wasn't apart from the context: Political, cultural and economic cooperations with other Turkish states in Eurasia was evaluated under the name of“Turkish Eurasianism”. The aim of this study is to discuss this“Turkish Eurasianism”policy and its notion. This is not without a reason: As an alternative to“Russian Eurasianism”,“Turkish Eurasianism”should not fall into distortions through time and therefore, disappear. Therefore, the notion of Turkish Eurasianism is considered from various aspects. In terms of methodology, I used scanning model as a working method. Data was obtained from academic studies and reports in different languages -Turkish, English, French-. Based on literature review, it has been observed that Turkish Eurasianism was narrowing day by day its definition geographically, politically and last but not least, as expectation. However, the continuity of any ideology can not be provided if its own deficiencies are not recognized and its scope is not expanded.Therefore, this thesis analysis the opportunity for elaborating Turkish Eurasianism as an idea thanks to the experience of feminism, stayed long time in the margins of a hegemonic patriarchal world. Feminism was a weak stream of thought before... But later, it gained universalism and massive support. I believe that Turkish Eurasianism can gain a stronger place in society by extending as far as possible its own scope, starting by including women's problems and their search for rights to itself.