Akkuş ilçe merkezi'nin coğrafyası
Geography of Akkuş district center
  1. Tez No: 698208
  2. Yazar: ESRA YAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ KODAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Ordu, Akkuş, Akkuş Şeker Fasulyesi, Argın Yaylası, Ordu, Akkuş, Akkuş SugarBean, Argın Tableland
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beşeri ve İktisadi Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Karadeniz Bölgesi Orta Karadeniz bölüm sınırları içerisinde bulunan Akkuş ilçe merkezi idari yönden Ordu iline bağlıdır. İl merkezine 136 km uzaklıkta olan ilçe merkezinin doğusunda Kumru, batısında Erbaa, kuzeyinde Ünye, Çaybaşı, İkizce, Terme güneyinde ise Niksar bulunmaktadır. Argan dağı eteklerine kurulan ilçe merkezi, yeryüzü şekilleri bakımından engebeli bir topoğrafyaya sahiptir. Karadeniz ikliminin temel özelliklerini taşıyan sahanın ortalama sıcaklık değeri 9,1 C, ortalama yağış miktarı ise 911 mm'dir. Küçük oluşumlu akarsular yönünden zenginlik gösteren ilçe merkezinde Tifi çayı ve Karakuş deresi öne çıkmaktadır. Hâkim toprak türü gri-kahverengi podzolik topraktır. Bitki örtüsü bakımından doğu kayını ormanları içerisinde meşe, gürgen, kavak, sarıçam ve ıhlamur türleri yayılış gösterir. İlçe merkezinin 2019 yılı toplam nüfusu 3.390 kişidir. Cinsiyete göre 1795 erkek, 1595 kadındır. Tarımsal ve hayvancılık faaliyetleri ilçe merkezinin temel ekonomisini oluşturmaktadır. Tarımsal ürünlerde coğrafi işaret almış Akkuş Şeker Fasulyesi, fındık meyvesi hayvancılık faaliyetlerinde büyükbaş hayvancılık önemli gelir kaynaklarıdır. Karadeniz Bölgesi' nin iç kesimde engebeli araziye kurulan yerleşme il merkezine ve çevre ilçelere ulaşımı olumsuz etkilemektedir. Ulaşım eksikliği, ilçe merkezinde turizm merkezi ilan edilen Argın yaylasına da olumsuz etki etmektedir. Doğal ve kültürel turizm noktaları barındıran ilçe merkezi her bakımdan yüksek potansiyel özellik taşımaktadır. Bu turizm noktalarına uygun planlama, yönetme ve destekleme modelleri ile çekicilik kazandırılabilir.
Özet (Çeviri)
Thecenter of Akkuş districtwhich is located in the Black SeaRegion Central Black Sea Part boundaries is administratively connected to Ordu province. Inthedistrictcenterwhich is 136 kms far from the city center, thereare Kumru in theeast, Erbaa in thewest, Ünye, Çaybaşı, İkizce, Terme in the North and Niksar in the South. The district center which is located in thefoothills of theArganMountain, has a rough topography in terms of landforms. Having the basic characteristics of Black Seaclimate's, the field's mean temperature rating is 9,1 C and mean rainfall is 911 mm. Tifi Brookand Karakuş Stream become prominent in thecenter of district which shows richness in terms of small formation rivers. The type of soil is grey-brown bodzolic soil. Inrecognition of vegetationcover, in theeasternbeechforests,thetypesof oak, hornbeam, poplar, scotch fir and linden spread out. The total population of thecenter of thedistrict in 2019 is 3.390 people. According to sex it is 1795 male, 1595 female. The agricultural and livestock activities comprises the basic economy of thecenter of district. Akkuş SugarBean, hazelnut which has the geographical sign in agricultural products, cattle farming in livestock activities are important income sources. The habitation located in the rugged terrain in the inner part of Black Sea Region affects the transportation to center of the city and districts around. Transportation deficiency also affects Argın Tableland which is announced to be tourism center in the district center negatively. The district center which contains natural and cultural tourism points has the characteristics of high potential in everyrespect. Attractiveness can be added to these tourism points with suitable planning, managing, and supporting modals.