Centaurea lycopifolia ekstraksiyon içeren kontrollü salınımlı oral mikroemülsiyon formülasyonun analjezik ve antiinflamatuvar etkilerinin araştırılması
Investigation of analgesic and anti-inflammatory effects of controlled release oral microemulsion formulation containing Centaurea lycopifolia extraction
- Tez No: 698235
- Danışmanlar: PROF. DR. FAZİLET AKSU, DOÇ. DR. SERPİL DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Centaurea lycopifolia, Analjezik etki, Antiinflamatuvar etki, Hot-Plate, Fare
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Anadolu'da yaygın olarak bulunan Centaurea türleri halk arasında antidiyareik, antiromatizmal, antiinflamatuvar, antibakteriyel ve vb. olarak kullanılmaktadır. Centaurea lycopifolia (CL) türü Kahramanmaraş'ta infüzyon veya dekoksiyon halinde yara ve kesiklerin iyileştirilmesinde kullanılmaktadır. Halk arasındaki yaygın kullanımına rağmen bu bitkiyle yapılan çalışmaların kısıtlı sayıda olması ve antiromatizmal etkilerinin incelenmemiş olması nedeniyle bu çalışmada CL bitkisinin toprak üstü kısımlarından hazırlanan ekstraksiyondan oral emülsiyon formülasyonu yapılarak fare ve sıçanlarda analjezik ve anti-inflamatuvar etkilerinin araştırılması yapıldı. Bitkinin toprak üstü kısımlarından ekstre hazırlandı, daha sonra oral emülsiyon formülasyonu gerçekleştirildi. Hazırlanan formülasyonun antinosiseptif etkisi Hot-Plate (HP) ve Tail-Flick (TF) testleri ile, antiinflamatuvar etkisi ise Randall-Selitto ve Pletismometre testleriyle incelendi. Çalışmanın sonuçlarına göre CL ektraktından hazırlanan oral emülsiyon HP ve TF testlerinde aspirinden daha fazla antinosiseptif etki gösterdi. Inflamasyon testlerinde ise CL ekstraktı aspirine yakın antiinflamatuvar aktivite gösterdi.
Özet (Çeviri)
Centaurea species commonly found in Anatolia are popularly known used as antidiarrheal, antirheumatic, anti-inflammatory, antibacterial and etc. Centaurea lycopifolia (CL) species are used in Kahramanmaraş in the form of infusion or decoction to heal wounds and cuts. In this study, analgesic and anti-inflammatory effects were investigated in mice and rats by making an oral emulsion formulation from the extraction prepared from the above-ground parts of the CL plant. The extract was prepared from the aerial parts of the plant, then oral emulsion formulation was carried out. The antinociceptive effect of the prepared formulation was examined by Hot-Plate (HP) and Tail-Flick (TF) tests, and its anti-inflammatory effect was examined by Randall-Selitto and Plethysmometer tests. According to the results of the study, oral emulsion prepared from CL extract showed more antinociceptive effect than aspirin in HP and TF tests. In inflammation tests, CL extract showed anti-inflammatory activity close to aspirin. Keywords : Centaurea lycopifolia, Analgesic effect, Antiinflammatory effect, Hot-plate, Mouse