Çimen Dağı (Kahramanmaraş) vejetasyonu
Vegetation of Çimen Mountain (Kahramanmaraş)
- Tez No: 65621
- Danışmanlar: PROF.DR. ADEM TATLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Kahramanmaraş, Çimen Dağı, Fitoekoloji, Fitososyoloji, Kahramanmaraş, Çimen Mountain, Phytoecology, Phytosociology
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
İV ÖZET ÇİMEN DAĞI (KAHRAMANMARAŞ) VEJETASYONU Ömer Varol Doktora Tezi, Biyoloji Bölümü Danışman: Prof. Dr. Adem TATLI Mayıs 1997 Çimen Dağı Kahramanmaraş il sınırlan içerisindedir. Alanın florası tür ve tür altı seviyede 529 taksondur. 54 takson C« karesi için yemdir. Alanın vejetasyon çalışmaları Braun-Blanquet metoduna göre incelendi. Yapılan vejetasyon çalışmaları neticesinde 1 1 bitki birliği tesbit edildi ve sınıflandırıldı. Tesbit edilen bu birliklerin hepsi bilim dünyası için yenidir. Birlikler ve onların bağlı oldukları üst kategoriler aşağıdaki gibidir: Quercetea ilicis Br.-Bl. 1947 1. Gastridio ventricosi-Pinetum pineae Varol ass. nova Quercetalia ilicis Br.-Bl. 1931 em. Rivas Martinez 1975 Quercion ilicis Br.-Bl. (1931) 1936 2. Centaureo lycopifolia-Pinetum brutiae Varol ass. nova Quercetea pubescentis Oberd 1948 Querco-Cedretalia libani Barbero, Loisel & Quezel 1974 3. Galio tenuissimum subsp. tenuissimi-Quercetum cerridis Varol ass. nova Abieto-Cedrion Quezel, Barbero &, Akman 1977 4. Potentillo crantzii-Fagetum orientalis Varol ass. nova 5. Thlaspo microstyli-Cedretum libani Varol ass. nova Geranio-Cedrion Quezel, Barbero & Akman 1977 6. Galio spurium subsp. ibicini-Quercetum petrea subsp. pinnatilobae Varol ass. nova 7. Lagoecio cuminoides-Sytracetum officinalis Varol ass. nova Querco-Carpinetalia orientalis Quezel, Barbero & Akman 1980 Pino-Cistion laurifolii Quezel, Barbero & Akman 1977 8. Dorcynio hirsuti-Populetum tremulae Varol ass. nova Astragalo-Brometea Quezel 1973 Onobrcyhido armenaerThymetalia leucostomi Akman, Ketenoğlu ve Quezel 1984 Thymo subisophylli-Alyssion virgati Akman, Quezel, Aydoğdu, Ketenoğlu, Kurt, Evren 1994 9. Achilleo grandifoliae-Micromerietumfruticosae Varol ass. nova Astragalo lamarckii-Gundelietalia toumefortii Duman 10 Astragalo cuspistipulati-Acantholimetum acerosum var. acerosi Varol ass. nova WMarrubio globosi-Phlometum linearis Varol ass. nova
Özet (Çeviri)
SUMMARY VEGETATION OF ÇİMEN MOUNTAIN (KAHRAMANMARAŞ) Ömer Varol Ph.D. Thesis, Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Adem TATLI May 1997 The Çimen Mountain is in the boundry of Kahramanmaraş province. The flora of the area consist of 529 species (inc. ssp. and. var.). 54 taxa are new records for C6 square. The vegetation was studied according to Braun-Blanquet method. The vegetation of the area were described into 11 association and classified. All the associations are new to science. Associations and their higher units are as follows: Quercetea ilicis Br.-Bl. 1947 1. Gastridio ventricosi-Pinetum pineae Varol ass. nova Quercetalia ilicis Br.-Bl. 1931 em. Rivas Martinez 1975 Querdon ilicis Br.-Bl. (1931) 1936 2. Centaureo lycopifolia-Pinetum brutiae Varol ass. nova Quercetea pubescentis Oberd 1948 Querco-Cedretalia libani Barbero, Loisel & Quezel 1974 3. Galio tenuissimum subsp. tenuissimi-Quercetum cerridis Varol ass. nova Abieto-Cedrion Quezel, Barbero & Akman 1977 4. Potentillo crantzii-Fagetum orientalis Varol ass. nova 5. Thlaspo microstyli-Cedretum libani Varol ass. nova Geranio-Cedrion Quezel, Barbero & Akman 1977 6. Galio spurium subsp. ibicini-Quercetum petrea subsp. pinnatilobae Varol ass. nova 7. Lagoecio cuminoides-Sytracetum officinalis Varol ass. nova Querco-Carpinetalia orientalis Quezel, Barbero & Akman 1980 Pino-Cistion laurifolii Quezel, Barbero & Akman 1977 8. Dorcynio hirsuti-Populetum tremulae Varol ass. nova Astragalo-Brometea Quezel 1973 Onobrcyhido armenae-Thymetalia leucostomi Akman, Ketenoğlu ve Quezel 1984 Thymo subisophylli-Alyssion virgati Akman, Quezel, Aydoğdu, Ketenoğlu, Kurt, Evren 1994 9. Achilleo grandifoliae-Micromerietumfruticosae Varol ass. nova Astragalo lamarckii-Gundelietalia toumefortii Duman 10 Astragalo cuspistipulati-Acantholimetum acerosum var. acerosi Varol ass. nova WMarrubio globosi-Phlometum linearis Varol ass. nova