Aile içi şiddet, kadına yönelik şiddet ve 6284 sayılı Kanun kapsamında koruyucu ve önleyici tedbirler
Domestic violence, violence aganis woman and protective and preventive measures under Law no. 6284
- Tez No: 698249
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE KÜBRA ERCOŞKUN ŞENOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Şiddet, Aile İçi Şiddet, Kadına Yönelik Şiddet, CEDAW, İstanbul Sözleşmesi, 6284 sayılı Kanun, Koruyucu ve Önleyici Tedbirler, Violence, Domestic Violence, Violence Against Women, CEDAW, İstanbul Convention, Law No.6284, Protective and Preventive Measures
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Medeni Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 253
Özet
Aile İçi Şiddet, Kadına Yönelik Şiddet ve 6284 sayılı Kanun Kapsamında Koruyucu ve Önleyici Tedbirler başlıklı tez çalışması aile içi şiddet ve kadına yönelik şiddet konusunda uluslararası alanda yapılan çalışmalar ile bu çalışmalar neticesinde ortaya çıkan düzenlemeler ve bu düzenlemelerin iç hukukumuza yansımasını kapsamaktadır. Çalışmada halen dünya çapında en büyük sorunlardan biri olan aile içi şiddet ve kadına yönelik şiddetin tarihsel süreçte varlığı, şiddetin önlenmesi ve sona erdirilerek etkisinin ortadan kaldırılması için uluslararası alanda verilen mücadele ve bu mücadele neticesinde ülkemizde yaşanan gelişmelerle, bu gelişmelere paralel şekilde hazırlanan 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ele alınmıştır. 6284 sayılı Kanun'da korunan kişiler ve bu kişilerle şiddet uygulayanlar açısından verilebilecek tedbir kararları ise ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Bu kapsamda tez çalışmasının ilk bölümünde aile içi şiddet ile kadına yönelik şiddet tanımlanarak, sayısal verilerle günümüzde uluslararası alanda kabul görülen şiddet türleri incelenmiştir. İkinci bölümde ise aile içi şiddete ve kadına yönelik şiddete ilişkin uluslararası ve ulusal düzenlemelerden bahsedilmiş, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi tarafından yapılan aile içi şiddet ile kadına yönelik şiddete ilişkin çalışmalar izah edilerek, ülkemizde Anayasa ve sair mevzuat kapsamında bu konuda yapılan düzenlemelere değinilmiştir. Üçüncü bölümünde de konunun önemine binaen aile içi şiddet ve kadına yönelik şiddet konusunda ülkemizde halen uygulanan 6284 sayılı Kanun'dan bahsedilerek, özellikle şiddet mağdurlarının korunarak şiddetin önlenmesi ve tekrarının engellenmesi için şiddet uygulayan ve şiddet mağduru açısından verilebilecek tedbir kararlarından bahsedilmiştir. Çalışmanın son bölümünde 6284 sayılı Kanun'a getirilen eleştiriler açıklanmaya çalışılmış, aile içi şiddet ve kadına yönelik şiddet konusunda öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The thesis study titled Domestic Violence, Violence Against Women and Protective and Preventive Measures within the Scope of Law No. 6284 covers the studies carried out in the international arena on domestic violence and violence against women, the regulations that emerged as a result of these studies, and the reflection of these regulations in our domestic law. In the study, the existence of domestic violence and violence against women in the historical process, which is still one of the biggest problems around the world, the struggle in the international arena for the prevention and elimination of violence, and the developments in our country as a result of this struggle, and the Law No. 6284 on the Protection of the Family and the Prevention of Violence Against Women, which was prepared in parallel with these developments, were discussed. The injunctions that can be taken in terms of persons protected by the Law No. 6284 and those who perpetrate violence against these persons were examined in detail. In this context, in the first part of this thesis study, domestic violence and violence against women were defined, and the types of violence accepted in the international arena were examined with statistical data. In the second part, international and national regulations on domestic violence and violence against women were mentioned, the studies on domestic violence and violence against women carried out by the United Nations and the Council of Europe were explained, and the regulations made in our country within the scope of the Constitution and other legislation were discussed. Due to the importance of the subject, in the third part the Law No. 6284, which is still applied in our country concerning domestic violence and violence against women, was mentioned, and the injunctions that can be taken for the perpetrators of violence and the victims of violence were discussed, especially in order to prevent violence by protecting the victims of violence and to prevent its repetition. In the last part of the study, the criticisms brought to the Law No. 6284 were tried to be explained, and suggestions were presented on domestic violence and violence against women.